Javio se i Hrebak nakon što je odbio Plenkovićevog kandidata za ministra

Foto: Screenshot RTL

PREDSJEDNIK HSLS-a Dario Hrebak, koji je na sastanku parlamentarne skupštine NATO-a, komentirao je za RTL Danas današnju situaciju s pokušajem nalaženja u Stjepanu Čuraju zamjene uhićenom ministru Darku Horvatu. HSLS je, podsjetimo, skupa s Reformistima odbio Plenkovićev prijedlog da se za novog ministra graditeljstva imenuje Čuraj. 

''HSLS je stranka koja nikome ne daje nikakve ultimatume. Mi predlažemo, mi nismo nikad protiv, mi smo uvijek za. Uvijek tražimo neko rješenje. U ovom konkretnom slučaju stav HSLS-a je da bi trebala najveća stranka preuzeti odgovornost i da pronađu kandidata iz svojih redova ili nezavisnih, ali svakako nekoga tko je blizak struci'', rekao je Hrebak. 

Kazao je da je bilo dosta zamjerki zbog toga što Čuraj nije blizak struci, a očekuje nas veliki izazov obnove. 

''Moramo se svi ubrzati zato što znamo da nas čekaju milijarde koje treba povući, a građani čekaju da im se obnove kuće. Mislim da nemamo pravo se igrati, nego moramo izabrati osobu s iskustvom'', smatra predsjednik HSLS-a. 

"Smatramo da kandidata treba predložiti HDZ"

Upitan je li Čuraj neprihvatljiv zato što nije stručan, Hrebak je kazao kako njima nitko nije neprihvatljiv, no smatraju kako kandidata treba predložiti HDZ.

''Premijer ima našu punu podršku. Vladajuća većina je stabilna i vjerujem da ćemo uskoro dobiti kandidata za ministra graditeljstva'', kazao je Hrebak.

Hrebak nije želio imenovati nikoga specifično kao mogućeg nasljednika Horvata. Kazao je kako HSLS nije bio spreman izaći iz koalicije ukoliko bi premijer inzistirao na Čuraju. 

''Ne vidim zašto je problem da imamo nekad i drugačije stavove, da imamo nekad i mi mali partneri nešto za predložiti. Vladajuća većina je stabilna. Ispred sebe imamo velike izazove, ove afere koje su se dogodile sigurno su nas malo omele
u svemu ovome, ali s druge strane moramo računati na to da će to tako biti. Izbori nisu rješenje. Očekuje nas ulazak u eurozonu, imamo Schengen, priču oko covida i inflaciju'', kazao je predsjednik HSLS-a. 

"Neka odluči premijer"

Hrebak je rekao kako u svjetlu svega što se događa predlaže rekonstrukciju vlade kako bi vlada dobila novu svježu energiju, ali naglašava kako o tome odlučuje premijer. 

''Premijer je taj koji bira svoj tim, on će odlučiti. On sada ima i obiteljsku situaciju, dakle mi na njega sada sigurno nećemo raditi nikakav pritisak. On ima puno pravo osvježiti, ako smatra da je to potrebno, mi sugeriramo da je. U svakom slučaju neka on izabere'', rekao je Hrebak. 

Slaže se da je situacija s Miloševićem problem za vladu, no i pravosudne institucije još štošta moraju reći o tim predmetima, kazao je predsjednik HSLS-a.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.