Ustavni sud planira čekati da prođu izbori kako bi odlučio je li rad Stožera ustavan

Foto: Damir Sencar/HINA/POOL/PIXSELL/Patrik Macek/PIXSELL/Hrvoje Jelavic/PIXSELL

OTKAKO je Stožer civilne zaštite RH preuzeo upravljanje značajnim aspektima života građana RH u pandemiji koronavirusa, postoje prijepori o pravnoj i ustavnoj utemeljenosti odluka vladinog tijela na čijem je čelu ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. 

Stožer je još krajem ožujka oštro kritizirao ustavni sudac Andrej Abramović, koji je u objavljenom članku optužio vladajuće da “izbjegavaju primijeniti i ustavnu i zakonsku normu" te napao niz odluka Stožera, od samoizolacije do zabrane kretanja.

Prijepori u vezi odluka Stožera

>> Ustavni sudac: Stožer nije smio donijeti odluku o zabrani napuštanja prebivališta

O svemu tome su se proteklih mjeseci oglašavali i razni pravni stručnjaci, među njima i ugledni profesori ustavnog prava Sanja Barić i Đorđe Gardašević, koji su kritizirali neke aspekte rada Stožera, kao i način na koji je vlada Andreja Plenkovića u ustavno-pravnom smislu reagirala na pandemiju.

>> Profesor ustavnog prava za Index objasnio sve što morate znati o izvanrednom stanju

>> Sve odluke Stožera civilne zaštite RH su nezakonite?

No, jesu li vladine i odluke Stožera doista u skladu s Ustavom Republike Hrvatske, može odlučiti samo Ustavni sud, a on se dosad kao institucija nije htio miješati, što bi se sada trebalo promijeniti. Po svemu sudeći, nažalost, tek nakon održavanja parlamentarnih izbora.

Pred Ustavnim sudom je čak 27 prijedloga za ocjenu ustavnosti

Prema informacijama koje smo dobili iz Ustavnog suda, “do 25. lipnja 2020. zaprimljeno je ukupno 27 prijedloga, od čega 8 u vezi s ocjenom suglasnosti zakona s Ustavom, a 19 u vezi s ocjenom suglasnosti drugih propisa s Ustavom i zakonom”.

Između ostaloga, građani su zatražili ocjenu ustavnosti kada je riječ o Zakonu o izmjeni i dopunama Zakona o lokalnim izborima, Zakona o dopuni Zakona o sustavu civilne zaštite, Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti  i Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti.

Za navedeno se traži ocjena suglasnosti s Ustavom, a tu je još i 19 zahtjeva za ocjenu suglasnosti drugih propisa s Ustavom i zakonom.

Ocjenu ustavnosti traže saborski zastupnici, građani, tvrtke i...

Primjerice, traže se ocjene u Narodnim novinama objavljene Odluke o mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanja sportskih i kulturnih događanja, pa Odluke o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka u Republici Hrvatskoj, Odluke o mjeri strogog ograničavanja zadržavanja na ulicama i drugim javnim mjestima, Odluke o privremenoj zabrani prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske, Odluke o mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanja sportskih i kulturnih događanja itd.

Drugim riječima, pred Ustavnim sudom su zahtjevi za ocjenom ustavnost skoro svakog aspekta rada Stožera i Plenkovićeve vlade, kao i ključnih odluka koje su donosili tijekom pandemije. Građani RH i dalje ne znaju je li sve to bilo u skladu s Ustavom ili ne, a s obzirom na to da je Ustavni sud u relativno kratkom roku dobio čak 27 prijedloga ocjene ustavnosti, jasno je da građane itekako zanima kako Stožer stoji u ustavno-pravnom smislu.

Među onima koji su podnijeli svoje prijedloge Ustavnom sudu nalazi se saborski zastupnik SDP-a Peđa Grbin, kao i niz odvjetnika iz Hrvatske te neki poslovni subjekti poput Trgovačkog društva KIK TEXTILIEN UND NON-FOOD d.o.o. 

...čak i ustavni sudac Goran Selanec

No, znakovito je kako je Ustavni sud u svojem odgovoru na Indexov upit prešutio kako je i njihov sudac Goran Selanec također jedan od podnositelja prijedloga za ocjenu ustavnosti. Saznali smo da je Ustavni sud pokrenuo postupak po službenoj dužnosti na prijedlog suca Selanca, koji nam je to na izravan upit i potvrdio rekavši da se radi o inicijativi kao suca Ustavnog suda u okviru člana 38. stavka 2 Ustavnog zakona o Ustavnom sudu. Inicijativi se kao sunositelj pridružio još jedan član suda od njih 13, a inicijativa je podnesena počekom lipnja.

Iz odgovora Ustavnog suda Indexu se to nije moglo saznati jer u njemu stoji da je Ustavni sud po službenoj dužnosti  pokrenuo ocjenu "Odluke o izmjenama i dopuni Odluke o privremenoj zabrani prelaska preko graničnih prijelaza RH; Ovlasti izdavanja rješenja o obveznoj samoizolaciji osoba za koje se sumnja da su mogle biti u kontaktu s osobom zaraženom SARS-CoV-2 virusom na teritoriju RH; Odluke o radnom vremenu i načinu rada djelatnosti trgovine za vrijeme trajanja proglašene epidemije bolesti COVID-19, prestanka zakonske osnove za djelovanje Stožera”, ali ne i tko je taj proces pokrenuo.

Ustavni sud: Suzdržavamo se donošenja odluka u predizborno vrijeme

Ustavni sud smo pitali i kada će donijeti svoje odluke o ovim predmetima, a oni su nam odgovorili da “prema članku 33. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu RH, Ustavni sud RH će donijeti odluku o zahtjevu, prihvaćenom prijedlogu i ustavnoj tužbi u pravilu u roku od najviše godinu dana, s time da je riječ o instruktivnom roku”.

Napominju da su prvi prijedlozi za ocjenu suglasnosti s Ustavom zaprimljeni sredinom ožujka ove godine.

Iz Ustavnog suda naglašavaju “da se na svim predmetima intenzivno radi (prikupljaju se potrebna očitovanja, mišljenja i podatci), a neki su predmeti već u visokom stupnju pripremljenosti za odlučivanje”.

Znakovita je zadnja rečenica u odgovoru Ustavnog suda na Indexov upit: “Na kraju naglašavamo da se prema svojoj stabilnoj praksi Ustavni sud u predizborno vrijeme u pravilu suzdržava od donošenja odluka koje imaju političke posljedice.”

Hrvatski građani moraju baš prije izbora znati jesu li odluke Stožera bila ustavne

Po svemu sudeći, to znači da Ustavni sud neće donijeti nikakvu odluku u vezi Stožera prije 5. srpnja, što bi i moglo biti razumljivo u normalnim uvjetima funkcioniranja hrvatskog društva, no popriličan je problem u trenutnoj situaciji. Naime, zamislimo da Ustavni sud nekad za par mjeseci presudi kako su neke ili sve odluke Stožera bile protuustavne, a na vlasti je ponovno premijer Andrej Plenković s nekom novom koalicijom. Hoće li onda uslijediti Plenkovićeva ostavka? Teško je povjerovati da hoće.

Građani RH bi baš prije ovih parlamentarnih izbora izvan redovitog roka, za koje su se odlučili Plenković i HDZ, trebali znati je li djelovanje Stožera bilo ustavno ili ne, jer to je itekako važno kada se odlučuje kome dati svoj glas. Dapače, cijela argumentacija vladajućih za održavanje izbora sada, a ne na jesen, kada su trebali biti održani, temelji se na tome kako je sada najbolji epidemiološki trenutak, dok se Stožer već neko vrijeme ponaša kao ispostava HDZ-a čiji je primarni zadatak omogućiti Plenkoviću pobjedu.

Zbog svega toga bi bilo poželjno da Ustavni sud ovaj put napusti svoju “stabilnu praksu” da se “predizborno vrijeme suzdržava od donošenja odluka koje imaju političke posljedice”, jer što vrijedi građanima RH znati nakon izbora da je rad Stožera bio ustavan ili neustavan? Tada će u mnogočemu biti kasno.

Prilika za Miroslava Šeparovića da dokaže svoju neovisnost

Ustavni sud je pod vodstvom prethodne predsjednice, kontroverzne Jasne Omejec, u javnosti postao prilično kompromitirana institucija, a reputacija mu se počela pomalo popravljati s nekoliko odluka koje je u međuvremenu donio. Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović treba odlučiti želi li biti zapamćen kao lider Ustavnog suda koji je nastavio urušavanje reputacije ove institucije ili kao lider koji ju je rehabilitirao, za što mu se otvorila šansa. Da bi Šeparovićev Ustavni sud među građanima bio prepoznat kao čvrsta i principijelna točka sustava, potrebno je da ne izbjegava donošenje odluka koje politički neće odgovarati vladajućima.

Građane RH očito zanima je li sve što su vlasti činile u pandemiji u skladu s Ustavom i zakonima ili ne, a Ustavni sud bi trebao što prije dati odgovor na to goruće pitanje o kojem ovisi budućnost vladavine prava u Hrvatskoj, a time i sam opstanak projekta Republike Hrvatske.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.