O Vicinu doktoratu odlučivat će i osječki HDZ-ovac

Foto: Miroslav Lelas/Pixsell

SENAT osječkog sveučilišta imenovao je profesore Zdravka Tolušića i Jerka Glavaša, predsjednika HDZ-a u osječkoj četvrti Tvrđa i čelnika Odbora za društvene djelatnosti osječkog ogranka HDZ-a, novim članovima Povjerenstva za znanstvenu procjenu doktorske disertacije Vice Mihanovića, predsjednika splitskog HDZ-a.

Senat je i produžio rok rada Povjerenstva za mjesec dana do 28. studenoga. Naime, u mjesec dana, otkako smo prošli put pisali o Povjerenstvu, napustila su ga dva člana - profesor sa zagrebačkog Ekonomskog fakulteta Nikola Knego te Bahrija Umihanić, profesor na tuzlanskom Ekonomskom fakultetu. 

Dva člana napustila Povjerenstvo zbog njegove neaktivnosti

"Došlo je do raspada Povjerenstva, predsjedatelj Povjerenstva nije zakazao nijednu sjednicu. U međuvremenu, od našeg zadnjeg razgovora, oni su mi poslali doktorsku disertaciju poštom. Pregledao sam je koliko je bilo moguće da se pripremim za eventualni sastanak. Disertacija nije iz područja menadžmenta, ona je više iz područja razvojne ekonomije, tako da bi u tom dijelu moja kompetentnost bila upitna. Rektoru i tajniku Sveučilišta poslao sam mail u kojem sam rekao da podnosim neopozivu ostavku, jer nam je ostalo 11 dana da se završi posao, a posao nije ni započet", izjavio nam je nedavno Umihanić.

Na Sveučilištu smo doznali da je Povjerenstvo napustio i profesor Knego, no do njega nismo uspjeli doći. Kako su od peteročlanog Povjerenstva ostala tri člana - uz predsjednika Vinka Kandžiju, tu su Ivana Šandrk Nukić iz Osijeka i Eldin Mehić iz Sarajeva, svi, dakako, sveučilišni profesori, trebalo je naći nove ljude voljne gubiti vrijeme na Mihanovićeve misli. Imenovanje Tolušića i Glavaša znači da je Sveučilište odustalo od makar načelne neutralnosti deklarirane kod prvog izbora članova, kad se nastojalo pronaći ljude koji ne rade na osječkom Ekonomskom fakultetu na kojem je Mihanović obranio svoj skandalozni rad, ali i izbjeći osobe povezane s HDZ-om.

Predsjednik Povjerenstva Tuđmanov savjetnik, a jedan član je HDZ-ovac

Istina, od potonjeg se odstupilo na početku, jer je predsjednikom Povjerenstva imenovan Kandžija koji je u vrijeme vladavine Franje Tuđmana bio savjetnik u njegovu Uredu te veleposlanik za zemlje Magreba sa sjedištem u Alžiru. Šezdesetodnevni rok za znanstvenu procjenu Mihanovićeva djela počeo je teći početkom rujna, a kako smo pisali krajem prošlog mjeseca, nakon 30 dana članovi Povjerenstva žalili su se ne samo na činjenicu da sporni rad nisu dobili nego i da ih Kandžija uopće nije pozvao na razgovor i objasnio im što očekuje od njih.

>> Povjerenstvo za Vicin doktorat ne radi ništa. Prošla mu je već polovica roka

Kandžiju smo zamolili da nam komentira najnovije probleme s Povjerenstvom. Profesorov odgovor nećemo komentirati, nego citirati: "Nemam ja pojma, nemojte me to, gospodine, pitati. Kakav je to način da vi mene pitate kao sveučilišnog profesora je li netko otišao ili netko nije otišao? To pitajte Sveučilište, ja radim svoj posao koji radim i mislim da to nije ozbiljno tako se ponašati. Doviđenja, bog."

Čovjeka smo, ponavljamo, samo zamolili za komentar činjenice da mu Povjerenstvo napuštaju članovi.

Nazvali smo i novoga člana Glavaša te ga upitali poznaje li Mihanovića. Potvrdio je da ga zna, ali sa studija, ne iz stranke te je dodao kako je ovo stručno pitanje na koje neće utjecati činjenica da su on i Mihanović HDZ-ovci. Vlado Guberac, rektor osječkog sveučilišta, u SMS-u nam je, pak, napisao kako mu nije poznato da je Glavaš u HDZ-u te da je sveučilišnom Senatu samo bitno da je "ekspert u području ekonomije".

Mihanović disertaciju obranio još krajem veljače 2018. godine

Mihanović je doktorsku disertaciju "Ekonomski učinci pomorskog prometa i transporta u funkciji gospodarskog razvoja" obranio 28. veljače 2018. godine na osječkom Ekonomskom fakultetu pred stručnim povjerenstvom čiji je predsjednik bio Joško Dvornik, redoviti profesor na splitskom Pomorskom fakultetu, a članovi Željko Turkalj, redoviti profesor na osječkom Ekonomskom fakultetu, te njegov umirovljeni kolega Mane Medić. Mihanovićeva je mentorica bila Ivana Barković Bojanić, također redovita profesorica Ekonomskog fakulteta u Osijeku.

Index je polovicom ožujka otkrio da je u disertaciji niz plagiranih rečenica, pasusa i stranica.

>> Ekskluzivno: HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Splita je plagirao doktorat

U narednim tjednima otkrili smo i brojne gluposti u Mihanovićevu radu. Osječko sveučilište prvi je put pokušalo sastaviti povjerenstvo za procjenu Mihanovićeva rada još krajem travnja, no ono se raspalo već prvoga dana - neki profesori tvrdili su kako nisu ni znali da su imenovani.

Drugo povjerenstvo imenovano je polovicom srpnja. Rok od 60 dana za donošenje zaključka o spornom doktoratu počeo mu je teći početkom rujna, po završetku godišnjih odmora. Zbog već opisanih problema, povjerenstvo se djelomično raspalo i dobilo produljenje roka.

E da: nakon prvog teksta o njegovu plagijatu, Mihanović nas je tužio. Pripremno ročište zakazano je za petak, što znači da je hrvatsko pravosuđe brže od hrvatske akademske zajednice.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.