Jedan od trojice ubojica Hrvata u Dublinu došao pred suca

Foto: Facebook

Ubojica Josipa Štroka, Hrvata koji je živio u Dublinu, došao je pred suca Okružnog suda u Blanchardstownu. Hrvata je ubio 43-godišnji Mark Lee, koji je, osim za Josipovo ubojstvo, optužen i za nanošenje teških ozljeda Josipovom prijatelju Davidu Družinecu.

Lee se uz jamčevinu pojavio na sudu, a irski mediji, poput Sunday Worlda, objavili su njegovu fotografiju. Uručena mu je knjiga dokaza i dalje će mu suditi Središnji kazneni sud. Ubojica nije komentirao optužbe. 

>>Detalji brutalnog ubojstva Hrvata u Irskoj. Prijatelj opisao napad, uhićena trojica

Za ubojstvo Hrvata i napad na Družineca optuženi su i 20-godišnji Connor Rafferty te 18-godišnji Anthony Delappe. Mladići su platili jamčevinu te na sud trebaju doći kasnije ovog mjeseca.

Napad se dogodio 30. ožujka ove godine, a Josip je od ozljeda umro 3. travnja.

Prvo ih napali u lokalnoj trgovini

U intervjuu za irsku nacionalnu televiziju David Družinec je u travnju ispričao čega se sjeća s obzirom na to da je, kaže, nakon napada izgubio svijest i probudio se u bolnici.

>>Uskoro suđenje za ubojstvo Hrvata u Dublinu. Napadači ga čekaju na slobodi

Napadači su ih prvo sreli u lokalnoj trgovini. "Ne sjećam se puno stvari, ali znam da je počelo jer su nam počeli govoriti da ne poštujemo njihovu zemlju i da moramo pričati engleski", ispričao je u intervjuu. Ukrcali su se, prepričao je, u autobus, a napadači su ih pratili automobilom. Kad su izašli iz autobusa, uslijedio je napad.

"Došli su straga, prvo me udarili bejzbol palicom, ili nečim drugim, ne znam čime. Pao sam u nesvijest. Nakon nekoliko minuta uspio sam ustati. Vidio sam što je radio Josipu. Htio sam mu pomoći i dobio sam udarac još četiri puta i bio sam gotov. Zadnje čega se sjećam od tog trenutka je da sam vidio svjetla hitne pomoći", prisjetio se. 

Ima prijelom sedam kostiju, ozljede lubanje, nosa i rebara. Irska policija je, prepričava, sumnjala u "napad iz mržnje", a on je inzistirao da nije povezan s krađom ili drogom. "Da su htjeli uzeti novac, nestali bi nam novčanici, nestao bi nam novac. Ali nije", rekao je za nacionalnu televiziju.

Policija mu je oduzela mobitel, koji mu je i vratila dva dana kasnije. Tada su, priča, počeli istraživati napad kao zločin iz mržnje.

Josip i David živjeli su u Irskoj od 2019.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.