Jedna od najmanjih država u Europi i dalje je neovisna, kako?

Foto: Wikipedia

San Marino jedna je od najmanjih država u svijetu, ali manje je poznato da je isto tako jedna od najstarijih država na svijetu, osnovana 301. godine na današnji dan. San Marino je, prema legendi, osnovao Marinus bježeći od progona kršćana.

Bijeg od rimskim vlasti

Malo toga znamo o Marinusu, ali svi izvori govore da se radi o jednom skromnom zidaru s otoka Raba. Marinus je bio uvjereni kršćanin, što nije bila super stvar u vrijeme cara Dioklecijana. On je potaknuo neke od najgorih progona kršćana, a na Balkanu je su ti progoni bili još češći pošto se radi o regiji gdje je proveo većinu života. 

Marinus je odlučio napustiti svoj dom na Rabu i prijeći na Apeninski poluotok. Tamo je osnovao mali samostan koji će s vremenom postati sve naseljeniji i rezultirati gradom San Marinom. 

San Marino i ujedinjenje Italije

Danas je San Marino mikro država unutar Italije pa se često postavlja pitanje kako je jedna tako mala nacija uspjela preživjeti 19. stoljeće kada se ujedinjavala Italija? Za sve je kriv Garibaldi, kao i uvijek kad je u pitanju ujedinjenje Italije.

Ludi Garibaldi poznat je po raznim ratnim kampanjama preko kojih je htio postići ujedinjenje. Kada je ratovao u revolucijama 1848. godine, nije se baš proslavio i austrijska vojska ga je ganjala po Apeninima. Utočište je pronašao u istom samostanu kojeg je osnovao Marinus. Jedini uvjet koji su mu postavili tamošnji vlastodršci bio je taj da isključi njihov grad iz budućih ujedinjenja.

Garibaldi je na to pristao, a nova ujedinjena Italija nije se bavila pritiscima na San Marino da ga uključi u novu zemlju. Kao mikrodržava bez ambicija da proširi svoj teritorij, San Marino je nastavio uživati u svojoj neovisnosti sve do danas.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.