Jerry Seinfeld odgovorio čovjeku koji je napisao "New York je zauvijek umro"

Foto: EPA, 123rf

AMERIČKI poduzetnik, ulagač i bloger James Altucher napisao je vrlo zanimljiv post na svom blogu o New Yorku, koji smo prenijeli prije nekoliko dana u cijelosti.

> New York je zauvijek umro, evo i zašto

Sada mu je na to kolumnom u New York Timesu odgovorio Jerry Seinfeld. Seinfeldovu kolumnu prenosimo u nastavku.

Znači, misliš da je New York mrtav? Nije.

Kad sam u vruće ljeto 1976. godine unajmio svoj prvi stan na Manhattanu, nije bilo propisa o čišćenju za kućnim ljubimcima i ulice su bile prepune pasjih govana. Potpisao sam ugovor o najmu stana, izašao na ulicu, a pauk je upravo odnosio moj auto. I dalje sam smatrao da je ovo najbolje mjesto u kojem sam ikad bio.

Manhattan je otok uz američku obalu. Jesmo li mi dio Sjedinjenih Američkih Država? Na neki način jesmo. A ovo je jedno od najtežih razdoblja u kojima smo se našli. Ali jedno znam sigurno: posljednje što nam treba uz tolike izazove je neki bezveznjak koji na LinkedInu jadikuje i cvili: "Svi su otišli! Želim da se vrati 2019. godina!"

Začepi. Zamislite da ste se s takvim tipom našli rame uz rame u pravom ratu. Slušam ga kako govori: "Mogao sam igrati šah cijeli dan. Mogao sam upoznavati ljude. Mogao sam pokrenuti bilo kakav posao." Obriši suze, obriši stražnjicu i saberi se.

On kaže da poznaje ljude koji su napustili New York i otišli u Maine, Vermont, Tennessee, Indianu. Bio sam u svim tim mjestima puno, puno puta tijekom mnogih desetljeća. I uz dužno poštovanje i pristojnost, pričaš gluposti!

Kaže kako su svi otišli zauvijek. Kako, dovraga, ti to znaš? Preselio si se u Miami. Da, imam i ja kuću na Long Islandu. Ali nikad neću napustiti New York. Nikad.

Nastupao sam više puta u komičarskom klubu Stand Up NY. Dobro bi mu došlo malo dotjerivanja, ako smijem primijetiti. Ne bih se brinuo zbog toga. To možeš učiniti i iz Miamija.

Svi mrze raditi na daljinu

U tom članku ima i jedna glupost o "širokopojasnom internetu" i kako je s New Yorkom gotovo zato što će svi sve raditi na daljinu. E pa znaš što, svi mrze to raditi. Svi. Mrze.

Znaš zašto? Nema energije.

Energija, stav i osobnost ne mogu se prenijeti na daljinu čak ni najboljim optičkim kablovima. To je razlog zbog kojeg su se mnogi od nas preselili u New York.

Jesi li se ikad pitao zašto Silicijska dolina postoji? Uvijek sam se pitao zašto svi ti ljudi žive i rade na toj lokaciji. Imaju svu tu ludu tehnologiju, zašto se jednostavno ne rasprše kamo god žele i povežu se svojim uređajima? Zato što to ne funkcionira, eto zašto.

Istinska, životna, nadahnjujuća ljudska energija postoji kad zajedno koaguliramo na ludim mjestima kao što je New York. Sažalijevati se zato što neko vrijeme ne možeš ići u kazalište nije ključni element karaktera koji je New York učinio blistavim dijamantom aktivnosti kakvim će jednog dana opet postati.

Pronašao si kuću na Floridi? Dobro. Znamo kako je oštar fokus i neumoran i elastičan duh na Floridi. Misliš li da će i Rim nestati? London? Tokio? East Village?

Neće nestati. Oni se mijenjaju. Mutiraju. Preoblikuju se. Zato što je izvrsnost rijetka. A prava veličina New Yorka je još rjeđa. Nepoznata je. Nije slična nijednom mjestu izvan New Yorka.

Ti se nećeš oporaviti, ne New York

Kažeš da se New York ovaj put neće oporaviti.

Ti se nećeš oporaviti od oslabljenog i pastelnog novog života na Floridi. Nadam se da ćeš imati dug i zdrav boravak dolje. Ne mogu se sjetiti prikladnije kazne za tvoj članak.

Ovaj glupi virus će na kraju odustati. Isto kao što si i ti odustao.

Mi ćemo nastaviti u New Yorku ako nemaš ništa protiv. I sigurno je da će se New York vratiti.

Zbog svih pravih i žilavih Njujorčana koji, za razliku od tebe, vole svoj grad, razumiju ga, ostaju u njemu i obnavljaju ga.

Vidimo se u klubu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.