Irački militanti javno likvidirali stotine vojnika, SAD grupira snage u Perzijskom zaljevu

Foto: Twitter

ISLAMSKA ekstremistička skupina ISIL, koja ja zauzela veći dio sjevernog Iraka objavila je fotografije na kojima se prikazuju egzekucije stotina iračkih vojnika.

Na fotografijama objavljenim na Twitteru ISIL-a prikazani su maskirani borci kako ubacuju zarobljene vojnike u kamione, a zatim ih prisiljavaju da legnu u rov s rukama vezanim iza leđa, prijeteći im oružjem. Na pojedinim fotografijama prikazana su krvava tijela zarobljenika nakon što su ubijeni.

Upozoravamo da su fotografije uznemirujućeg sadržaja!



U opisu slika stoji da je egzekucija vojnika odmazda za ubojstvo zapovjednika ISIL-a o čijoj su smrti izvijestili vlada i ISIL prije nego što je ova grupa osvojila drugi po veličini irački grad Mosul.



Glasnogovornik iračke vojske potvrdio je autentičnost fotografija i rekao da ima saznanja o slučajevima masovnih ubojstava iračkih vojnika u oblastima koje drži ISIL. I dok se u medijima spominje da je ubijeno više od 1500 vojnika, te informacije još nisu potvrđene.

SAD priprema invaziju?

Američki predsjednik Barack Obama najavio je da će kroz nekoliko dana donijeti odluku o tome na koji će način reagirati na dramatično stanje u Iraku.

Da Obama ozbiljno razmišlja o vojnoj intervenciji u Iraku govori i podatak da je u Perzijski zaljev već poslao nosač zrakoplova na nuklearni pogon USS Nimitz. Radi se, naime, o jednom od najvećih ratnih brodova na svijetu s posadom koju čini nekoliko tisuća ljudi.


U pratnji USS Nimitza poslani su i razarač Truxtun i krstarica USS Philippine.

Blair kaže da Zapad mora intervenirati u Iraku

BIVŠI britanski premijer Tony Blair rekao je u nedjelju da zapadne vlade trebaju priznati kako moraju imati aktivnu ulogu na Bliskom istoku i pozvao Zapad da poduzme ciljanu vojnu akciju u Iraku, prenose britanski mediji.

Blair je Britanskoj TV rekao kako je na raspolaganju niz mogućnosti među kojima i zračni udari i bespilotne letjelice koji su upotrijebljeni u Libiji.

U komentaru koji će vjerojatno naljutiti njegove kritičare u zemlji i inozemstvu koji vjeruju da je njegova odluka da intervenira vojno u Iraku i Afganistanu otežala stanje Blair je kazao kako bi do iračke krize došlo bez obzira na to što on učinio.

Da irački čelnik Saddam Hussein nije srušen invazijom američkih i britanskih snaga 2003. njegova vlada bi se našla u ustanku Arapskog proljeća kao i neke druge zemlje u regiji i bio bi uvučen u krvavi rat, rekao je Blair.

Ofenziva sunitskih džihadista Islamske države Iraka i Levanta (ISIL) koja prijeti komadanjem Iraka usporila je u subotu nakon nekoliko dana munjevita napredovanja, a vladine snage povratile su neke teritorije u protunapadima slabeći pritisak na bagdadsku vladu predvođenu šijitima.


"U našem je interesu da ova džihadistička ekstremistička skupina bude odmah zaustavljena", rekao je Blair dodajući kako se oni ne bore "samo protiv Iračana nego su također spremni boriti se protiv nas i oni će to i učiniti ukoliko ih ne zaustavimo".

Blair, koji je sada globalni politički konzultatnt, rekao je kako će Zapad biti uvučen u iračku krizu htio to ili ne pozivajući ga da ide protiv islamističkih ekstremista u Iraku i Siriji uz suglasnost arapskih zemalja u regiji.

"Ne predlažem da pošaljemo kopnene snage i pokrenemo invaziju kao što smo učinili u Iraku ili Afganistanu, nego kažem da ćemo morati preuzeti aktivnu ulogu u nastojanju da oblikujemo događaje u Siriji i Iraku i diljem regije", rekao je.

Blairove riječi dolaze istodobno dok Pentagon razmješta nosač zrakoplova USS George W. H. Bush i dva broda s navođenim projektilima u Zaljev kao mjeru predostrožnosti kako bi predsjednik Barack Obama imao vojne kapacitete na raspolaganju ukoliko se odluči na pomoć iračkoj vladi.

Britanski dužnosnici potvrdili su da bi britanski vojnici mogli biti raspoređeni u Iraku kako bi pomogli suzbijanju ISIL-a.

Bagdad preuzeo incijativu protiv pobunjenika


Iračke vlasti su navele u nedjelju da su preuzele inicijativu protiv džihadista koji su, kako drži bivši UN-ov posrednik Lakhdar Brahimi, iskoristili inerciju međunarodne zajednice u Siriji za jačanje moći i prisvajanje iračkog teritorija.

Na međunarodnom planu, dan nakon što je u Zaljev doplovio američki nosač zrakoplova, Iran je izjavio da se protivi svakoj stranoj vojnoj intervenciji ocijenivši da bi ona dodatno pogoršala situaciju.

U tri dana džihadisti Islamske države Irak i Levant (ISIL) zauzeli su drugi grad Iraka Mosul i njegovu pokrajinu Ninivu, Tikrit i druge regije pokrajine Salahedin, kao i područja pokrajina Diyala i Kirkuk.

Dok su džihadisti naglo napredovali, snage sigurnosti pokazuju mali otpor.

U nedjelju su snage sigurnosti odbile napad pobunjenika na grad Tal Afar, 380 km od Bagdada.

Tijekom konferencije za novinare general pukovnik Qassem Atta, glasnogovornik premijera Nourija al-Malikija za sigurnost je rekao da su iračke snage preuzele inicijativu i naveo da je u posljednja 24 sata ubijeno 279 terorista.

Snage sigurnosti redovno izdaju visoke procjene ubijenih pobunjenika što nije moguće provjeriti uz neovisnih izvora.

Militanti sve bliže Bagdadu

NAJMANJE devet osoba ubijeno je danas u Bagdadu u eksploziji bombe postavljene uz cestu, dok je šest ljudi izgubilo život u napadu minobacačima na centar za novačenje civila u Halesu, sjeverno od Bakube. Dužnosnik u ministarstvu unutarnjih poslova kazao je da se u prvom slučaju radi o eksploziji bombe uz cestu, a isti je taj napad dužnosnik policije nazvao samoubilačkim atentatom. U međuvremenu, džihadisti Islamske države Iraka i Levanta (ISIL) nastavljaju ofenzivu. Napadom na regrutni centar, ISIL, koji ima namjeru stvoriti sunitski kalifat u području između Iraka i Sirije, šalje poruku iračkim šijitskim vlastima. One su pak pozvale stanovnike da se dobrovoljno jave i pridruže snagama reda u protuofenzivi na militante. Poziv su uputili premijer Nuri al-Maliki i veliki ajatolah Ali al-Sistani.


U samo tri dana, od utorka do četvrtka, pripadnici ISIL-a zauzeli su drugi po veličini irački grad Mosul te Tikrit i Kirkuk, kao i dijelove više provincija na sjeveru i istoku zemlje. Iračke regularne snage se pripremaju na protuudar na sjeveru i u središnjem dijelu zemlje te su objavile plan obrane Bagdada. Iračke zračne snage napale su 150 kilometara sjevernoistočno od Bagdada kurdske borce - pešmerge. U napadu na njihov konvoj poginulo je najmanje šest Kurda, no ne zna se je li taj noćni napad greškom izveden ili su kurdske snage uistinu bile prava meta napada.

Sve kaotičnije i nasilnije stanje na terenu u Iraku bivši posrednik UN-a Lahdar Brahimi pripisuje nezainteresiranosti međunarodne zajednice za Siriju. ISIL je, ističe, osim u Iraku, najaktivniji upravo u Siriji. "To je dobro poznato pravilo: sukob tog tipa (u Siriji) nije mogao ostati zatvoren unutar granica jedne zemlje", ocijenio je Brahimi i izrazio žaljenje što međunarodna zajednica "zanemaruje" sirijski problem i nije pomogla u njegovom rješavanju.

Dan nakon što je u Perzijski zaljev stigao američki nosač zrakoplova, Iran je izrazio protivljenje "bilo kojoj stranoj vojnoj intervenciji" protiv pobunjenika, ocijenivši da bi to dodatno zakompliciralo stvari u zemlji. Prije toga je vlada grada Mosula u egzilu pozvala na zajedničke zračne udare SAD-a i Turske na džihadiste. Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen je kazao da za sada "ne vidi ulogu NATO-a u Iraku".

Kerry: pomoć ima smisla samo ako se irački čelnici ujedine

Američki državni tajnik John Kerry ocijenio je kako američka pomoć Iraku, koju ta zemlja traži našavši se pod žestokim udarom islamskih ekstremista, ima smisla samo ako irački čelnici prevladaju duboke međusobne podjele, objavio je u subotu State Department. Kerry je to istaknuo u telefonskom razgovoru s iračkim ministrom vanjskih poslova Hoshjarom Zebarijem, navodi se u priopćenju.


"On je istaknuo u razgovoru s iračkim šefom diplomacije kako će pomoć Sjedinjenih Država imati rezultata samo pod uvjetom da irački čelnici ostave po strani međusobne razlike i primjene koordiniran i učinkovit pristup u postizanju nacionalnog jedinstva kako bi pomaknuli zemlju prema naprijed i suočili se s prijetnjom ISIL-a", navodi se u priopćenju u kojem se aludira na situaciju u kojoj su militantni islamisti pokreta koji se naziva Islamskom državom u Iraku i na Levantu preuzeli nadzor nad nekoliko važnih iračkih gradova.

Kerry je također pozvao Irak da ratificira rezultate parlamentarnih izbora provedenih 30. travnja i formira novu vladu ne ponavljajući dugo razdoblje nesuglasica kakvo je uslijedilo nakon izbora 2010. godine. Napredovanje militantnih sunita Islamske države u Iraku i na Levantu (ISIL) prema iračkoj prijestolnici Bagdadu čini se da se usporilo, no vlada šiitskog premijera Nurija al-Malikija i dalje ima velikih razloga za zabrinutost.

Američki predsjednik Barack Obama kazao je u petak da razmatra više vojnih opcija kako bi se pomoglo Malikiju u borbi protiv pobunjenika čiju je snagu ojačao rat u susjednoj Siriji. SAD je u subotu poslao u Zaljev američki nosač zrakoplova potaknuvši očekivanja dodatne američke pomoći uz onu koja se odnosi na prodaju oružja i ograničenu vojnu obuku što Sjedinjene Države pružaju Iraku od povlačenja svojih snaga 2011. godine.

Američki dužnosnici, međutim, oklijevaju osigurati veću novu pomoć Iraku bez jamstava tamošnjih političara iz šijitske, sunitske i kurdske zajednice da mogu prevladati dugogodišnje međusobne podjele. Pentagon je u subotu objavio da će Sjedinjene Države rasporediti jedan od svojih nosača zrakoplova USS George H.W. Bush u Perzijski zaljev u odgovoru na krizu u Iraku, a u njegovoj pratnji će biti još dva američka broda, razarač USS Truxtun i krstarica USS Philippine Sea, koji oba imaju lansere raketa. Tri broda ranije su bila usidrena sjeverno od Arapskog mora.

Iran protiv bilo kakve strane vojne intervencije u Iraku

Iran je protiv bilo kakve strane vojne intervencije u Iraku, kazao je u nedjelju glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Marzieh Afham, a prenosi agencija France Presse pozivajući se na iransku agenciju Isna. "Irak ima kapacitete i potrebnu spremnost za borbu protiv terorizma i ekstremizma. Svaka akcija koja bi komplicirala situaciju u Iraku nije u interesu te zemlje niti regije", kazao je Afham izrazivši uvjerenost da "irački narod i vlada mogu neutralizirati urotu".

Iračke snage pripremaju ofenzivu i pojačale su svoju obranu u Bagdadu nakon akcija sunitskih džihadista skupine Islamska država u Iraku i na Levantu (ISIL), koji su zauzeli drugi irački grad Mosul, pokrajinu Niniva, grad Tikrit i druge regije pokrajine Salahedin, kao i dijelove pokrajina Dijala i Kirkuk.


Teheran je ranije objavio kako je spreman pomoći Bagdadu u borbi protiv militantnih džihadista ali ne i intervenirati na iračkom tlu, a iranske su vlasti u više navrata opovrgnule neke informacije o prisutnosti iranskih snaga u Iraku. Iranski predsjednik Hasan Rohani u subotu nije isključio suradnju sa Sjedinjenim Državama protiv džihadista. Suočene s nastalom situacijom Sjedinjene Države poslale su u subotu u Zaljev američki nosač zrakoplova USS George H.W. Bush te još dva broda, razarač i krstaricu, koji oba imaju lansere raketa.

Manning kritizira Washington da laže o Iraku

Bivši američki obavještajni analitičar za Irak Chelsea Manning, koji se nalazi u zatvoru zbog najvećeg curenja tajnih dokumenata u američkoj povijesti, prekinuo je u nedjelju šutnju, optuživši Washington da nastavlja lagati o Iraku.

"Dok Irak ulazi u građanski rat i Amerika razmatra još jednu intervenciju, taj nedovršeni posao ponovno postavlja pitanje kako američka vojska kontrolira medijsko praćenje svojeg dugotrajnog angažmana ondje i u Afganistanu", napisao je u članku za The New York Times.

Chelsea Manning, koji se prije zvao Bradley, a sada želi promijeniti spol, osuđen je u kolovozu 2003. na 35 godina zatvora zbog odavanja 700.000 povjerljivih dokumenata WikiLeaksu.


"Mislim da sadašnje granice medijskih sloboda i težak veo vladine tajne sprječavaju Amerikance da u potpunosti shvate što se događa u ratovima koje plaćaju", smatra on i dodaje da motivi koji su ga ponukali na kršenje zakona još nisu otklonjeni.

Manning kao primjer navodi manjkavo medijsko izvješćivanje o korupciji na izborima u Iraku 2010., napominjući da nikada nije vidio više od 12 američkih novinara u isto vrijeme u toj zemlji.

Američki zastupnici kažu da se u Iraku priprema sljedeći 11. rujna

Američki republikanski zastupnici su upozorili u nedjelju na opasnost rasula u Iraku strahujući da bi ta zemlja mogla postati "zona pripreme sljedećeg 11. rujna".

Zastupnici i bivši vojni dužnosnici su raspravljali o raznim opcijama Obamine administracije u spečavanju napredovanja džihadista u Iraku.

Senator Lindsey Graham, sklon zračnim udarima, pozvao je Washington da djeluje "jer Irak i Sirija će postati zone priprema sljedećeg 11. rujna ukoliko ništa ne učinimo".

"Ljudi koji drže teren u rukama u Iraku su oni koji zauzimaju teren u Siriji. Gospodarska nestabilnost će utjecati na cijene benzina i našu gospodarsku obnovu", dodao je on na CNN-u.

On je pozvao na ostavku iračkog premijera Nourija al-Malikija i na izravni angažman Washingtona s Iranom u suzbijanju džihadista Islamske države Irak i Levant (ISIL).

General u mirovini Peter Chiarelli, bivši zapovjednik u Iraku je ocijenio da su borci ISIL-a postali najbogatija teroristička organizacija na svijetu i sada su preuzeli Mosul", te istaknuo da misli da bi se nad time trebali zabrinuti svi Amerikanci.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.