Jordanci na parlamentarnim izborima. Islamisti bi mogli dobiti veću potporu zbog rata

Foto: Profimedia

U Jordanu su danas otvorena birališta na prvim parlamentarnim izborima prema novom zakonu koji bi trebao umanjiti pretjerani utjecaj plemenske pripadnosti, a više dati vjetar u leđa političkim strankama, piše Reuters i dodaje da bi islamisti zbog rata u Gazi mogli dobiti veću potporu.

Zakon iz 2022. je osmišljen da utre put većoj ulozi političkih stranaka, iako se očekuje da će se i dalje zadržati parlament sa 138 zastupničkih mjesta u rukama plemenskih i provladinih frakcija.

Promjene u glasanju

Prema novom zakonu prvi put se direktno dodjeljuje 41 mjesto za preko 30 autoriziranih i većinom provladinih stranaka. Također je podignuta kvota za žene, s 15 na najmanje 18 mjesta, i smanjena dob za izabrane zastupnike s 30 na 25 godina.

Jordan je zadržao sustav glasanja koji ide na ruku rijetko naseljenim plemenskim i pokrajinskim područjima, na uštrb velikih gradova većinom naseljenih palestinskim Jordancima i koja su uporišta islamista i uvelike ispolitizirana.

Više od dvije trećine Jordanaca živi u gradovima, ali im pripada manje od trećine zastupničkih mjesta.

Palestinci u gradovima čine veliki dio stanovništva

Odaziv birača, koji je 2020. iznosio 29 posto, tradicionalno je veći u ruralnim i plemenskim područjima gdje zna iznositi i 80 posto. Palestinci u gradovima čine veliki dio stanovništva, ali im je na prošlim izborima odaziv bio izrazito nizak, oko 10 posto.

No dužnosnici vjeruju da bi novi zakon, koji predstavlja prekretnicu u demokratizaciji izbornog procesa, mogao potaknuti veću izlaznost na birališta.

Očekuje se da će islamisti zbog rata u Gazi dobiti veću potporu

Oni također tvrde da odluka kralja Abdulaha da se izbori održe predstavlja poruku da se politika normalno nastavlja usprkos ratu između Hamasa i Izraela u Gazi.

Očekuje se da će zbog rata u Gazi islamisti, najveći oporbeni blok u Jordanu, dobiti veću potporu. Islamisti su u Jordanu predvodili neke od najvećih skupova i prosvjeda u znak potpore Hamasu, njihovom ideološkom savezniku.

Fronta islamske akcije (IAF) cilja na dovoljan broj mjesta kako bi preokrenuo ekonomsku politiku i zaustavio daljnju normalizaciju odnosa s Izraelom. Jordan i Izrael su potpisali mirovni sporazum 1994. Izrael opskrbljuje Jordan prijeko potrebnom vodom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.