Jordanski ministar američkom šefu diplomacije: Na rubu smo regionalnog rata

Foto: Profimedia

Jordanski ministar vanjskih poslova Ayman Safadi apelirao je na međunarodnu zajednicu da izvrši pritisak na Izrael kako bi se okončali napadi na Gazu, koji su, prema njegovim riječima, postali oblik "etničkog čišćenja".

"Na rubu smo regionalnog rata"

Safadi je ovo izjavio na sastanku s američkim državnim tajnikom Antonyjem Blinkenom u Londonu, gdje su se lideri okupili nakon što Blinken nije uspio posjetiti sve zemlje tijekom nedavne diplomatske turneje po Bliskom istoku.

Safadi je izrazio duboku zabrinutost zbog humanitarne situacije u Gazi, osobito u sjevernom dijelu regije, napominjući da ovakvi potezi vode prema širem regionalnom sukobu. "Sada se nalazimo na rubu regionalnog rata," rekao je Safadi, dodajući da bi obustava izraelske "agresije" na Gazu i Libanon, kao i prekid jednostranih mjera na Zapadnoj obali, mogli pomoći u sprječavanju eskalacije sukoba.

Sastanak je bio dio američkih nastojanja da kroz diplomaciju smanje napetosti u regiji i potencijalno ožive mirovne pregovore za Gazu. Blinken je nakon Londona također izvijestio čelnike iz Libanona i Ujedinjenih Arapskih Emirata o aktualnim događajima i američkom pristupu deeskalaciji.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.