KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Kad je korona zaista ušla u Hrvatsku? Capak objasnio kako će se to provjeravati

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

KORONAVIRUS je u Europu vjerojatno stigao puno ranije nego što smo mislili. Već u prosincu 2019. Potvrdili su to jučer francuski liječnici. 

U Parizu su krajem prosinca liječili pacijenta s teškom upalom pluća, a ovih dana njegov je stari uzorak testiran i potvrđena mu je korona. U bolnicu je primljen 27. prosinca,  četiri dana prije nego što je Kina uopće Svjetskoj zdravstvenoj prijavila koronu.

To otvara mogućnost da je i u Hrvatskoj korona stigla ranije od 25. veljače, kada je službeno potvrđen prvi slučaj. Da je to doista moguće, potvrdila je šefica Zarazne Alemka Markotić.

Provjeravat će se uzorci na gripu?

"Mi smo skoro 20 dana radili testove i nije bilo pozitivnih. Ali teorijski je moguće da je i prije 25. veljače kod nas netko bio pozitivan", kazala je ravnateljica Klinke Dr. Fran Mihaljević Alemka Markotić. 

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capaka za RTL Direkt je kazao da će i Hrvatska vjerojatno testirati stare uzorke oboljelih od gripe, kao što je učinila Francuska i kao što preporučuje WHO.

"Mislim da sada nemamo kapacitete da to provjeravamo jer imamo vrlo intenzivno testiranje i nemamo dovoljno ljudi za to. Ali svakako ćemo razmisliti da jednog dana provjerimo i ove naše uzorke na gripu", kazao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.