Kako je mala ukrajinska postrojba zaustavila konvoj ruskih tenkova dug 60 kilometara

Foto: EPA

RUSIJA je tjedan dana nakon invazije na Ukrajinu okupila mehaniziranu kolonu dužu od 64 kilometra kako bi sa sjevera izvršila napad na Kijev. No konvoj oklopnih vozila i kamiona za opskrbu zaustavio se u roku od par dana, a ofenziva je propala.

Kako piše Guardian, razlog za propadanje dobrim dijelom krije se u noćnim zasjedama s timom od 30 ukrajinskih specijalaca i operatera dronova na quadovima.

Važan element u uspješnom ukrajinskom otporu

Operateri dronova povučeni su iz Aerorozvidka, jedinice za zračno izviđanje, koja je prije osam godina započela kao skupina dobrovoljnih IT stručnjaka i hobista.

Oni su dizajnirali svoje strojeve, što je evoluiralo u bitan element u uspješnom ukrajinskom otporu ruskim snagama. Sa zapada je u Ukrajinu stizalo tisuće protutenkovskih i protuzračnih projektila, ali Aerorozvidka je bila  prisiljena pribjeći skupom financiranju i mreži osobnih kontakata ne bi li nastavila dalje. Tako su nabavili komponente poput napredne termovizijske kamere, unatoč izvoznim kontrolama koje zabranjuju njihovo slanje u Ukrajinu. 

Mala vojna jedinica napravila puno štete

Potpukovnik Jaroslav Honchar, zapovjednik postrojbe, izvijestio je o zasjedi u blizini grada Ivankiva. Spomenuta zasjeda je pomogla zaustaviti ogromnu, tešku rusku ofenzivu. Honchar je dodao da su ukrajinski borci na quadovima mogli noću prići ruskoj koloni koja se vozila kroz šumu s obje strane ceste što vodi južno prema Kijevu iz smjera Černobila. 

Oprema ukrajinskih vojnika počivala je na snajperskim puškama, naočalama za noćno gledanje, daljinski detoniranim minama, bespilotnim letjelicama opremljenih termovizijskim kamerama i ostalima sposobnim za bacanje malih bombi teških 1.5 kilograma. 

"Ta jedna mala jedinica u noći je uništila dva-tri vozila na čelu ovog konvoja, a nakon toga je zaglavila. Tu su ostali još dvije noći i uništili mnoga vozila. Rusi su razbili kolonu u manje jedinice kako bi pokušali napredovati prema glavnom gradu Ukrajine, ali isti je jurišni tim uspio izvesti napad na njezino skladište opskrbe, tako se osakatila sposobnost Rusa za napredovanje. Prvi ešalon ruskih snaga ostao je bez topline, bez nafte, bez bombi i bez plina. I sve se to dogodilo zbog rada 30 ljudi", kazao je zapovjednik Honchar.

Postrojbu pokrenuli mladi i obrazovani Ukrajinci

Jedinica Aerorozvidka također tvrdi da je pomogla spriječiti ruski zračni napad na zračnu luku Hostomel, sjeverozapadno od Kijeva. To se dogodilo prvog dana rata, a koristili su bespilotne letjelice za lociranje, ciljanje i granatiranje oko 200 ruskih padobranaca skrivenih na jednom dijelu uzletišta. Zbog toga Rusi nisu mogli koristiti uzletište za daljnji razvoj svog napada, tvrdi natporučnik Taras, jedan od Hončarovih pomoćnika. 

Guardian piše da se detalji ovih tvrdnji ne mogu provjeriti, ali da su američki obrambeni dužnosnici rekli da su ukrajinski napadi pridonijeli zaustavljanju oklopne kolone oko Ivankiva. Važnost dronova za otpor Ukrajinaca je velika, što pokazuje i ogromna količina borbenih snimaka iz zraka. 

Postrojbu su pokrenuli mladi sveučilišno obrazovani Ukrajinci koji su sudjelovali u pobuni na Majdanu 2014. i dobrovoljno su se prijavili da svoje tehničke vještine koriste u otporu protiv prve ruske invazije na Krim i Donbas. Njegov osnivač, Volodimir Kočetkov-Sukač, bio je investicijski bankar koji je poginuo u akciji 2015. u Donbasu.  

Honchar je bivši vojnik koji je postao konzultant za IT marketing, a vratio se u vojsku nakon prve ruske invazije. Taras je bio savjetnik za upravljanje, specijalizirao se za prikupljanje sredstava za postrojbu i tek u veljači se pridružio kao borac na puno radno vrijeme. U svojim ranim danima, jedinica je koristila komercijalne nadzorne dronove, ali njezin tim inženjera, dizajnera softvera i entuzijasta kasnije je razvio vlastite dizajne.

"Mi smo poput košnice pčela"

Ova jedinica traži načine za prevladanje ruskog ometanja, dijela elektroničkog ratovanja koji se u Ukrajini vodi paralelno s bombama, granatama i projektilima. Aerorozvidka obično čeka da Rusi isključe svoju opremu za ometanje kako bi lansirali vlastite dronove, a zatim istovremeno šalje svoje strojeve. Zatim postrojba koncentrira svoju vatrenu moć na vozila za elektroničko ratovanje. 

Honchar ove tehnološke bitke i Aerorozvidkin način borbe opisuje kao budućnost ratovanja, u kojoj rojevi malih timova umreženih uzajamnim povjerenjem i naprednom komunikacijom mogu nadvladati većeg i teže naoružanog protivnika.

"Mi smo poput košnice pčela. Jedna pčela nije ništa, ali ako se suočiš s tisuću, može pobijediti veliku silu. Mi smo kao pčele, ali radimo noću", kaže Honchar. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.