Kako je nastao moderni Afganistan

Foto: Wikipedia

Afganistan je 19. kolovoza 1919. godine službeno stekao nezavisnost od Britanskog Carstva te nakon 40 godina okončao period stranog utjecaja u zemlji. Datum se i danas obilježava kao Dan neovisnosti te je popraćen ceremonijama i nacionalnim manifestacijama. Na putu do neovisnosti Afganistan je tri puta ratovao s Britanskim Carstvom.

Centralna Azija 19. stoljeća bila je mjesto gdje su se sukobljavali Britansko i Rusko Carstvo. Velika Britanija htjela je ukloniti ruski utjecaj u Afganistanu kako bi maknula Rusiju dalje od svojih interesnih područja, dok su Rusi nastojali osvojiti teritorij Centralne Azije kako bi si priskrbili još prirodnih resursa. Njihov sukob zove se Velika igra, a Afganistan je u to vrijeme bio ključni teritorij oko kojeg su se prepirali.

Pamflet prikazuje afganistanskog emira podijeljenog između ruskog medvjeda i britanskog lava

Tri rata s Britancima

Godine 1839. Britanci su intervenirali u Afganistan te započeli Prvi anglo-afganistanski rat koji je završio britanskim porazom. Vojska se morala povući, no na diplomatskoj razini Britanci su i dalje vršili velik pritisak na Afganistan kako bi spriječili ruski utjecaj. Četrdeset godina kasnije, 1878. godine, počinje Drugi anglo-afganistanski rat, u kojem je Velika Britanija pobijedila, a Afganistan postao britanski protektorat.

U međuvremenu se odigrao Prvi svjetski rat u kojem su Rusija i Velika Britanija bile saveznice pa su napetosti između njih popustile. Međutim, rat je isto tako iscrpio Veliku Britaniju, pa su 1919. godine afganistanske snage napale britanske položaje na granici i u njihovim bazama. Rat je trajao svega nekoliko mjeseci, a završio je tako da je Velika Britanija morala priznati punu nezavisnost Afganistana.

Nakon što su dobili neovisnost, Afganistanci su odabrali Amanulaha Kana, koji je pokušao centralizirati zemlju te smanjiti utjecaj plemenskih vođa. Ipak, reforme nisu uspjele te su ga konzervativne snage smijenile s vlasti 1929. godine.

Amanulah Kan - prvi vođa neovisnog Afganistana

Neovisno o tome, Afganistan ponosno slavi svoj Dan neovisnosti, a 1919. godina simbol je prekretnice u narodnoj povijesti tog društva. Afganistanska neovisnost nije samo oblikovala budućnost te zemlje već je i inspirirala borbu za slobodu od kolonijalnih vlasti u cijeloj regiji.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.