Kako je sječa običnog drveta umalo izazvala rat. Amerikanci su digli bombardere

Foto: Wikipedia

Nakon ubojstva sjekirom u P'anmunjomu, koje se dogodilo 18. kolovoza 1976. na graničnom prijelazu između Sjeverne i Južne Koreje, američke su snage podigle razinu pripravnosti na DEFCON 3 (žuta opasnost), što je ista razina koja je proglašena nakon napada na Svjetski trgovački centar.  

U incidentu su ubijena dvojica časnika Ujedinjenih naroda (UN), kapetan Arthur Bonifas i poručnik Mark Barrett, a sve se dogodilo zbog sječe jednog stabla.  

Problematično stablo topole

Naime, u takozvanoj neutralnoj zoni u blizini Mosta bez povratka (kroz koji prolazi vojna linija razgraničenja) nalazilo se stablo topole, visoko oko 30 metara, koje je blokiralo liniju vidljivosti između UN-ove granične postaje i promatračnice. 

Stoga su 18. kolovoza 1976. Bonifas, Barrett i još nekoliko časnika krenuli sjekirama posjeći drvo. Ubrzo se pojavilo 15 sjevernokorejskih vojnika te je časnik sjevernokorejske vojske Pak Chul, kojeg su UN-ovci zbog njegove agresivnosti nazvali Poručnik Buldog, naredio vojnicima UN-a da prestanu sa sječom jer je tu topolu osobno posadio Kim Il-sung.  

No kapetan Bonifas se oglušio na naredbu te je Pak Chul kazao svojim trupama da "pobiju gadove". Sjevernokorejski vojnici uzeli su sjekire koje su ležale na tlu i napali UN-ovce. Bonifasa su ubili na licu mjesta, a Barrett se neko vrijeme uspio sakriti u udubinu ispod jednog zida, nakon čega su i njega napali sjekirom. Umro je na putu prema bolnici. 

Ogromna vojna operacija 

U nekoliko sati nakon napada Kim Jong-il, sin sjevernokorejskog vođe Kim Il-sunga, održao je govor na Konferenciji nesvrstanih u Colombu u Šri Lanki i predstavio rezoluciju u kojoj se traži osuda "američke provokacije". Pozvao je sudionike da podrže povlačenje američkih trupa iz Južne Koreje, što je podržala Kuba.  

Tri dana kasnije, uz odobrenje američkog predsjednika Geralda Forda, zapadne su snage tijekom vojne operacije Paul Bunyan posjekle cijelo drvo, a ne samo grane koje su zaklanjale pogled. Kako bi operacija bila uspješna, na granicu neutralne zone poslano je teško naoružano američko i južnokorejsko pješaštvo, topništvo i protuzračna obrana. 

General Stilwell podigao je razinu pripravnosti DEFCON, a prema Koreji je poslano 12.000 dodatnih vojnika. Tijekom operacije sječe drveta nad demilitariziranom zonom kružili su strateški bombarderi koji mogu nositi nuklearne glave. 

Kim Il-sung se ispričao

Sjeverna Koreja je do drveta autobusima poslala oko 150 do 200 vojnika naoružanih mitraljezima i puškama. Vojnici su prvo u autobusima promatrali razvoj događaja, a zatim su izašli, posložili jedinice i u tišini gledali kako snage UN-a ruše topolu. Nije došlo do eskalacije sukoba, a vojnici UN-a namjerno su nakon sječe ostavili panj visok 6 metara. 

Zapovjedništvo Ujedinjenih naroda zahtijevalo je od Sjevernokorejaca da kazne umiješane vojnike i plate odštetu obiteljima poginulih i ozlijeđenih. Na dan operacije Paul Bunyan UN je primio poruku od Kim Il-sunga u kojoj izražava žaljenje zbog incidenta. 

DEFCON je razina obrambene pripravnosti Sjedinjenih Država. DEFCON 5 je najmanje ozbiljna razina, dok DEFCON 1 opisuje najozbiljniju vojno-obrambenu situaciju koja može dovesti do izbijanje nuklearnog rata. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.