Kako je slučajno došlo do najvećeg otkrića u povijesti čovječanstva

Foto: Wiki

Kolumbovo otkriće Amerike 1492. godine bilo je jedan od najznačajnijih događaja u povijesti čovječanstva, koji je otvorio vrata europskoj kolonizaciji i trajno promijenio sudbinu dva kontinenta. No kako je uopće došlo do ovog povijesnog trenutka? Povijesni kontekst Kolumbovog putovanja može se razumjeti kroz nekoliko ključnih faktora: rastući interes europskih kraljevina za nove trgovačke rute, napredak u pomorstvu te političke promjene u Španjolskoj nakon završetka rekonkviste 1492. godine.

Kolumbo, rođen između kolovoza i listopada 1451. godine u Genovi, bio je talijanski moreplovac koji je rano u životu stekao iskustvo na moru. Njegova vizija bila je pronaći zapadni morski put do bogatih azijskih tržišta. Kolumbova ideja temeljila se na pogrešnim pretpostavkama da je Zemlja manja nego što jest i da može dosegnuti Aziju ploveći prema zapadu.

Nakon godina neuspjeha u dobivanju potpore za svoje planove, 1492. godine španjolski katolički monarsi, kralj Ferdinand i kraljica Izabela, konačno su odobrili njegovu ekspediciju. Kolumbo im je obećao bogatstvo, trgovinu začinima i širenje kršćanstva​.

Mislio da je došao u Indiju

Kolumbo je 3. kolovoza 1492. godine isplovio iz luke Palos s tri broda: Santa María, Pinta i Niña. Njegovo putovanje bilo je puno izazova, posada se suočavala s nepoznatim oceanima, nepredvidivim vremenskim uvjetima i sve većim nezadovoljstvom zbog produljenog putovanja.

Iako je Kolumbo vjerovao da će put biti kraći, njihovo putovanje trajalo je više od dva mjeseca. Posada je 12. listopada 1492. konačno ugledala kopno. Kolumbo je tada stupio na tlo otoka koji je nazvao San Salvador, vjerujući da je stigao do azijskih otoka koji su tada bili poznati kao Indija​.

Kolumbov dolazak u Novi svijet obilježen je susretom s domorodačkim stanovništvom, koje je nazvao Indijancima jer je bio uvjeren da se nalazi u Aziji. U narednim tjednima istraživao je obale Kube i Hispaniole, ali nije pronašao zlato i začine za koje je očekivao da će ih donijeti natrag u Španjolsku.

Na povratku u Španjolsku brod Santa María se nasukao, pa je Kolumbo bio prisiljen ostaviti dio posade na Hispanioli i osnovati prvu španjolsku koloniju - La Navidad​.

Nakon povratka u Španjolsku u ožujku 1493., Kolumbo je bio slavljen kao heroj. Njegovo otkriće izazvalo je ogroman interes u Europi, a španjolska kruna brzo je organizirala drugo putovanje. Ova ekspedicija, koja je krenula u rujnu 1493., imala je cilj uspostaviti trajne kolonije u Novom svijetu. Tijekom tog putovanja Kolumbo je otkrio nove otoke te je posjetio Jamajku​.

Kolumbovo uhićenje

Međutim, Kolumbovo upravljanje kolonijama na Hispanioli bilo je obilježeno sukobima s domorodačkim stanovništvom, neuspjehom u pronalaženju očekivanih bogatstava i sve većim nezadovoljstvom među kolonistima. Godine 1498. na svom trećem putovanju Kolumbo je otkrio obale Južne Amerike, ali se ponovno suočio s izazovima u kolonijama. Zbog optužbi za loše upravljanje 1500. godine bio je uhićen i poslan natrag u Španjolsku​.

Kolumbovo četvrto i posljednje putovanje 1502. godine dovelo ga je do obala Srednje Amerike, ali nije uspio pronaći put do Azije ni bogatstva koja je tražio. Nakon ovog putovanja Kolumbo se vratio u Španjolsku, gdje je umro 20. svibnja 1506. godine, razočaran i bez bogatstva ili priznanja koja je očekivao​.

Kolumbova karta iz 1490., dvije godine prije otkrića Amerike

Posljedice otkrića

Kolumbova putovanja imala su dubok utjecaj na europsku i svjetsku povijest. Njegova ekspedicija otvorila je put za europsku kolonizaciju Amerike, koja je dovela do golemih društvenih, ekonomskih i demografskih promjena. "Kolumbova razmjena" - razmjena biljaka, životinja i bolesti između Starog i Novog svijeta - imala je dalekosežne posljedice.

Dok su Europejci uveli nove vrste hrane poput kukuruza i krumpira u Europu, donijeli su i bolesti poput malarije i boginja, koje su desetkovale domorodačke populacije u Americi.

Kolumbo nikada nije u potpunosti shvatio veličinu svog otkrića. Iako je do kraja života bio uvjeren da je pronašao put do Azije, njegov je utjecaj bio neosporan.

Iako je njegovo nasljeđe često predmet rasprave - s jedne strane slavi se kao pionir, a s druge kritizira zbog uloge u kolonizaciji i smrti milijuna pripadnika domorodačkih naroda - njegovo otkriće ostaje ključan trenutak u povijesti čovječanstva.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.