Kakve šanse ima Kamala Harris protiv Trumpa? Evo što kažu ankete

Foto: EPA

Sve je izglednije da će Kamala Harris biti kandidatkinja Demokratske stranke na američkim predsjedničkim izborima u studenom, nakon povlačenja Joea Bidena.

Tamo bi se sučelila s republikancem i bivšim predsjednikom Donaldom Trumpom, a postavlja se pitanje kakve bi joj bile šanse za pobjedu u tom dvoboju.

Harris manje zaostaje za Trumpom nego Biden, neizvjesno u svim ključnim državama

Prosječni rezultat anketa posljednjih tjedana pokazivao je da Kamala Harris u hipotetskom scenariju zaostaje za Trumpom za 2 postotna boda, 46% prema 48%, dok je Bidenov zaostatak bio 44% prema 47%.

Najnovija anketa Reutersa, ispitana prošlog utorka, nakon pokušaja atentata na Trumpa, govorila je o potpuno izjednačenim šansama Kamale Harris i Donalda Trumpa, svaki po 44 posto uz statističku grešku od 3 posto i 4 posto neodlučnih.

  • Reuters Ipsos

Donald Trump 44% vs. Kamala Harris 44%

Donald Trump 43% vs. Joe Biden 41%

  • CBS YouGov

Donald Trump 51% vs. Kamala Harris 48%

Donald Trump 52% vs. Joe Biden 47%

Zanimljivo je da Harris po anketama stoji bolje od bilo kojeg demokratskog kandidata spominjanog u proteklim tjednima.

Anketa u ključnim saveznim državama za dobivanje izbora, provedena nakon pokušaja atentata na Trumpa i prije nego što je Biden odstupio, ispala je tako da je Harris bila jedan postotni bod iza Trumpa u Pennsylvaniji, a u prednosti s pet postotnih bodova u Virginiji. U većini najvažnijih saveznih država rezultat je gotovo izjednačen. Njezina podrška među ženama, mlađim biračima i tamnoputim biračima jača je od Bidenove, izvještava New York Times.

Pitanje odluke o izboru kandidata

Naravno, treba pričekati ankete koje će ispitati raspoloženje nacije nakon Bidenovog povlačenja i moguće službene potvrde kandidature Kamale Harris.

Iako Harris jest najvjerojatnija zamjena za Bidena, neki stručnjaci i istaknuti demokrati iznijeli su ideju o "malim predizborima" u kojima bi se više kandidata moglo natjecati za delegate i osvojiti nominaciju.

Harris ima mnogo dobrih strana, piše Forbes. Ona ima koristi od prepoznatljivosti imena i mogla bi bez problema preuzeti Bidenovu administraciju. Ali ona također dolazi s određenim rizicima, uključujući negativan imidž kao potpredsjednice, izvješća o disfunkciji u njezinom uredu i relativno nisku popularnost.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.