Kalifornija tuži naftnog diva: "Godinama su širili mit o recikliranju plastike"

Foto: Shutterstock

Državni odvjetnik Kalifornije Rob Bonta podnio je danas tužbu protiv naftnog diva Exxon Mobila zbog "desetljećima duge kampanje obmane" u kojoj je naftni i plinski div navodno obmanjivao javnost, šireći laži oko recikliranja plastike, prenosi CNN.

Pritužba optužuje tvrtku da se gotovo pola stoljeća služila lukavim marketingom i obmanjujućim javnim izjavama kako bi tvrdila da je recikliranje učinkovit način rješavanja plastičnog onečišćenja, a ne smanjenje proizvodnje plastike, navodi se u priopćenju za javnost Bontinog ureda. Navodi se da tvrtka i danas nastavlja održavati "mit" o recikliranju.

Slučaj, podnesen Vrhovnom sudu u San Franciscu, nastoji prisiliti Exxon Mobil "da prekine sa svojim prijevarnim praksama koje prijete okolišu i javnosti", stoji u priopćenju.

"Lagali su da recikliranje plastike može riješiti krizu onečišćenja"

Bonta također traži da sud presudi da Exxon Mobil mora platiti velike kazne za štetu nanesenu onečišćenjem plastikom u Kaliforniji.

"Plastika je posvuda, od najdubljih dijelova naših oceana, najviših vrhova na zemlji, pa čak i u našim tijelima, uzrokujući nepopravljivu štetu, na poznate i nepoznate načine, našem okolišu i potencijalno našem zdravlju", rekao je Bonta.

“Desetljećima je Exxon Mobil obmanjivao javnost kako bi nas uvjerio da recikliranje plastike može riješiti krizu plastičnog otpada i onečišćenja, iako su jasno znali da to nije moguće. Exxon Mobil je lagao kako bi povećao svoj rekordni profit na štetu našeg planeta i mogućeg ugrožavanja našeg zdravlja”, dodaje Bonta.

Tužba završava više od dvije godine dugu istragu Ministarstva pravosuđa o ulozi fosilnih goriva i petrokemijskih tvrtki u globalnoj krizi plastičnog otpada.

Osim nafte i plina, masovno proizvode i jednokratnu plastiku

Exxon Mobil je druga najveća svjetska kompanija za naftu i plin, ali je i najveći svjetski proizvođač polimera, materijala napravljenih od fosilnih goriva i koji se koriste kao plastika za jednokratnu upotrebu, kao što plastično posuđe, boce za piće i ambalaža.

Tužbe protiv naftnih i plinskih tvrtki zbog njihove uloge u klimatskim promjenama i onečišćenju zraka sve su češće, ali ovo je prva koja će se suočiti s tvrtkom koja se bavi proizvodnjom fosilnih goriva zbog oglašavanja recikliranja plastike.

U izjavi se navodi da je Exxon Mobil "lažno promovirao svu plastiku kao recikliranu, dok zapravo velika većina plastičnih proizvoda nije i vjerojatno se ne može reciklirati". Srž tužbe je u tome što su te Exxon Mobilove poruke potaknule potrošače da kupuju i koriste više plastike za jednokratnu upotrebu nego što bi inače.

Kad se plastika odbaci, njezina je najvjerojatnija sudbina odlagalište, spaljivanje ili jednostavno bacanje u okoliš. Nedavna izvješća pokazuju da se samo oko 9% plastike u svijetu reciklira, što je brojka koja je još niža u SAD-u, oko 5 do 6%.

Plastika potiče potražnju za naftom

Recikliranje nije držalo korak s proizvodnjom plastike, koja se udvostručila u posljednjih 20 godina. Plastika također potiče klimatsku krizu jer velika većina se proizvodi korištenjem fosilnih goriva koja zagrijavaju planet te je veliki pokretač globalne potražnje za naftom.

Judith Enck, bivša dužnosnica Agencije za zaštitu okoliša, a sada predsjednica Beyond Plastics, projekta sa sjedištem na koledžu Bennington u Vermontu, pozdravila je razvoj događaja kao „najvažniju tužbu podignutu protiv industrije plastike zbog njezinog upornog i kontinuiranog laganja o recikliranju plastike. ”

„Industrija plastike već desetljećima zna da za razliku od papira, stakla i metala – plastika nije dizajnirana za recikliranje i stoga ne postiže visoku stopu recikliranja. Ipak, industrija je dala sve od sebe da uvjeri javnost u suprotno, dok je profitirala na planetarnoj krizi koju je stvorila”, zaključuje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.