Kalmeta o gradnji autoceste Zagreb - Sisak

Ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta izjavio je danas u Sisku da gradnja autoceste Zagreb Sisak počinje u veljači iduće godine i "neće se zaustavljati dok ne dođe u Sisak".

Rekao je da je bivša Vlada izbrisala autocestu Zagreb - Sisak iz programa i kako nije bila u planu gradnje.

Na proširenoj sjednici predsjedništva HDZ-a Sisačko-moslavačke županije u Sisku, na kojoj su bili predstavnici općina i gradova u kojima HDZ ima vlast te saborski zastupnici s tog područja, ministar Kalmeta je istaknuo da su "sudionici sastanka uglavnom zadovoljni količinom projekata i novca koji Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka ugrađuje u Sisak i Sisačko-moslavačku županiju".

Predsjednik Uprave Hrvatskih autocesta Mario Crnjak predstavio je projekt autoceste Zagreb - Sisak, ocjenjujući da je novi prijedlog trase autoceste mnogo bolje i kvalitetnije rješenje od tzv. "plave varijante" koju predlaže HSP. Rekao je da bi tzv. "plava varijanta" autoceste bila kilometar kraća, ali i najmanje 250 milijuna kuna skuplja jer bi prelazila preko tri pružna prijelaza.

"Plava varijanta" trase prelazila bi preko regionalnog vodocrpilišta, a zbog njezine bi se izgradnje morale srušiti i uništiti veće šumske površine. Ta bi 'varijanta' značila i duži prilaz od okolnih naselja na autocestu, dodao je.

"Zbog svega toga, 'plava varijanta' trase autoceste ne dolazi u obzir", rekao je Crnjak, napominjući da su novo rješenje ulaza u grad Zagreb, kojim se rješava i obilaznica Velike Gorice te spojevi na Buzin i Zračnu luku Pleso, Hrvatske autoceste uskladile s Velikom Goricom, Zagrebom i Zagrebačkom županijom te da se predložena trasa autoceste temelji na prostornim planovima Zagrebačke i Sisačko-moslavačke županije.

Predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Stjepko Boban predstavio je program obnove državnih cesta u Sisačko-moslavačkoj županiji, prema kojemu će, kroz program "Betterment", pojačano održavanje, investicije i redovito održavanje, u prometnice i objekte na njima na tom području uložiti 250 milijuna kuna.

Pri završetku je, po Bobanovim riječima, modernizacija državne ceste Zagreb - Sisak od Donjeg Vukojevca do Žažine u dužini od 16 kilometara, u što Hrvatske ceste ulažu 30 milijuna kuna, a pojačanim održavanjem bit će obuhvaćena obnova mostova u Sisku i Galdovu, klizišta Gore kod Petrinje te dionice Graberje - Marin Brod, Slabinja - Rosulje i ostale dionice i objekti na prometnicama.

Ministar Kalmeta sa suradnicima sastao se s predstavnicima Siska i Sisačko-moslavačke županije, a razgovarali su o ulaganjima države u razvoj prometne infrastrukture na tom području.

U Galdovu kod Siska ministar Kalmeta otvorit će novi suhi navoz, jedini za brodove na hrvatskim rijekama, na kojem će se obavljati tehnički nadzor i remont brodova unutarnje plovidbe te graditi novi plovni objekti. Država je u taj navoz uložila 20 milijuna kuna.

(Hina) xmalj ymć

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.