Najgori tjedan za Harris: Mrtvi taoci, pad u anketama, spominje se i McDonald's

Foto: EPA

Izgleda da je gotov medeni mjesec za kampanju Kamale Harris. Naime, u proteklih tjedan dana se američka potpredsjednica i kandidatkinja za buduću predsjednicu susrela s više problema. Jedan od njih se odnosio na taoce u Gazi. 

Nakon što je šest izraelskih talaca pronađeno mrtvo u tunelu u gradu Rafahu na jugu Gaze, krenula je navala kritika na račun Harris i Bidenove administracije jer je potpredsjednica prethodno upozorila Izrael da bi bilo pogrešno pokrenuti vojnu ofenzivu na Rafah. 

Prošlog su se tjedna također ujedinile obitelji američkih vojnika koji su poginuli tijekom bombaškog napada na kabulsku zračnu luku u kolovozu 2021. tijekom povlačenja iz Afganistana i osudile Harris koja je kritizirala nedavni posjet Donalda Trumpa Nacionalnom groblju Arlington. 

"Stvarni svijet može biti užasno mjesto za razmaženog kandidata"

Vidimo i znakove upozorenja u anketama, gdje kladioničari sugeriraju da je republikanac sada favorit u američkim predsjedničkim izborima. Carl Cavalli, profesor političkih znanosti na Sveučilištu North Georgia, smatra da je utrka između Harrisa i Trumpa postala "klasični dvomjesečni sprint do cilja" i da opada entuzijazam za kampanju demokrata.  

T.J. McCormack, republikanski stručnjak za komunikaciju, kaže da će nakon "stratosferskog uzleta" njezine kampanje, svakih par manje blistavih dana zaredom predstavljati loš tjedan za potpredsjednicu. 

"Stvarni svijet može biti užasno mjesto za razmaženog kandidata, pogotovo kada se u tom svijetu odvija više ratova, kada imamo ubijene taoce i loše ankete. Kamala je voljela veliku pozornicu, a sada je u rovovima", rekao je McCormack za Newsweek.

Što pokazuju ankete  

ActiVote anketa u kojoj je sudjelovalo 1000 birača 2. rujna pokazala je da se Harrisina prednost pred Trumpom od pet postotnih bodova od kraja kolovoza smanjila na nešto ispod dva postotna boda. S druge strane, model statističara Natea Silvera pokazuje da su se Trumpove šanse za pobjedu poboljšale u proteklih sedam dana. 

Njegov model je 1. rujna pokazao da Trump vodi s vjerojatnošću pobjede od 55.8 posto, u usporedbi s 44 posto za Harris, a 5. rujna da su šanse Harris pale na 39.7 posto, dok su Trumpove porasle na 60.1 posto. 

Ipak, američka potpredsjednica i dalje vodi na nacionalnim anketama, koje za razliku od Silverovog modela ne gledaju elektoralne glasove, već sveukupnu populaciju. Američkog predsjednika zapravo bira tijelo koje se zove izborni kolegij.

Izbornike, odnosno elektore, u kolegij delegira svaka savezna država ovisno o broju svojih stanovnika, pa ih tako najmnogoljudnija Kalifornija ondje šalje 55, a slijede je Teksas s 38 te New York i Florida, svaka po 29. Slabo naseljene države poput Aljaske, Vermonta, Delawarea, Wyominga ili Montane imaju samo po tri elektora.  

Online kladionica Polymarket je u proteklih sedam dana također povećala Trumpove izglede za pobjedu. 1. rujna je prognozirala da Trump ima 50 posto šanse za pobjedu, a Harris 48. No, 6. rujna je Trump imao 51 posto šanse, a Harris 47. 

Što se financijskog aspekta tiče, američka potpredsjednica ulazi u posljednja dva mjeseca predizborne kampanje s puno većim fondom od Trumpa. Njen tim je objavio kako je u kolovozu prikupio 361 milijun dolara, u usporedbi s Trumpovih 130 milijuna dolara. Harrisina kampanja je dodala da je krajem prošlog mjeseca imala ukupno 404 milijuna dolara, dok je Trumpova kampanja imala 295. 

Problem s obiteljima američkih vojnika 

Harris se suočila s kritikama ubrzo nakon trogodišnjice samoubilačkog bombaškog napada u Afganistanu u kojem je poginulo 13 američkih vojnika. Časnici su stradali tijekom evakuacije koju je nadzirala Bidenova administracija. Potpredsjednica je kritizirala Trumpa zbog posjeta nacionalnom groblju Arlington. "To nije mjesto za politiku. Ovaj čovjek jedino može razumjeti pojam služenja samome sebi", kazala je.  

Trump je odgovorio objavom više snimaka obitelji poginulih vojnika kako napadaju Harris i krive Bidenovu administraciju za smrt vojnika. "Kako spavaš noću znajući da si ti - ova administracija, ti i Biden, odgovorni za smrt naše djece?" kazao je Jim McCollum, otac poginulog vojnika Ryleeja McColluma. 

Šest mrtvih talaca 

Harris i Bidenovu administraciju su ovoga tjedna snašle kritike nakon što su u tunelu ispod Rafaha pronađena tijela šest talaca koje drži Hamas, među kojima se nalazio i Amerikanac Hersh Goldberg-Polin. Naime, Biden i Harris su u više navrata upozorili Izrael da ne ulazi u Rafah. U ožujku je Biden rekao da bi izraelska invazija na taj grad bila "crvena linija" za SAD. 

"U Rafahu je oko 1.5 milijuna ljudi, većini je rečeno da odu tamo. Naš stav je jasan, bila bi greška tamo preseliti vojnu operaciju", kazala je Harris.  

Republikanski senator iz Arkansasa, Tom Cotton, jedan je od onih koji su, nakon pronalaska ubijenih talaca, javno osudili Harris i Bidena. "Trebamo napomenuti da su taoci pronađeni u tunelima ispod Rafaha. Biden i Harris su mjesecima pritiskali Izrael, braneći mu upad u grad, prijeteći mu embargom na oružje", rekao je Cotton. 

Kontroverza oko McDonald'sa 

Trump je nedavno ponovio kako je Harris lagala o zaposlenju u McDonald'su tijekom studiranja 1980-ih. "Drugarica Kamala Harris je lagala. NIKADA NIJE RADILA TAMO. Rekla je da je radila u McDonald'su - nikad nije. Laž!" napisao je u nedjelju Trump na društvenim mrežama.  

Harris je ranije spomenula zaposlenje u restoranu brze hrane, prisjećajući se da je radila pomfrit i sladoled. Prošlog se vikenda na X-u opisala kao "kćer iz Oaklanda u Kaliforniji, koju je odgojila zaposlena majka i koja je imala ljetni posao u McDonald'su". 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.