Kanada će zaplijeniti Abramovičevu imovinu

Foto: EPA

KANADSKA vlada priopćila je da će započeti proces zapljene i oduzimanja 26 milijuna dolara od Granite Capital Holdings Ltd-a, tvrtke u vlasništvu sankcioniranog ruskog oligarha Romana Abramoviča. Ovo je prvi slučaj da kanadska vlada koristi nove ovlasti za pljenidbu imovine koja pripada sankcioniranim pojedincima, navodi se u priopćenju ministarstva vanjskih poslova.

Ministrica vanjskih poslova Melanie Joly sada će razmotriti podnošenje sudskog zahtjeva za oduzimanje imovine, a ako uspije, prihod bi se mogao koristiti za obnovu Ukrajine i kompenzaciju žrtvama ruske invazije. Joly je rekla da će "Kanada nastaviti pritiskati ruski režim i one koji su imali koristi od Putinove barbarske invazije na Ukrajinu".

"Kanada neće biti utočište"

Predstavnici Granite Capital Holdingsa ili Abramoviča nisu bili dostupni za komentar, navodi Reuters. Ruski oligarsi sudionici su u invaziji i Kanada "neće biti utočište za njihovu nezakonito stečenu dobit", rekla je u izjavi kanadska ministrica financija Chrystia Freeland.

Moskva svoju invaziju naziva "specijalnom vojnom operacijom" kojoj je cilj navodna "demilitarizacija" i "denacificiranje" svog susjeda. Kijev i njegovi saveznici, koji su uveli široke sankcije kao odgovor na invaziju, nazivaju je ničim izazvanim osvajačkim činom. Kanada je uvela sankcije za više od 1500 pojedinaca i subjekata iz Rusije, Ukrajine i Bjelorusije od početka invazije 24. veljače. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.