Kanadski znanstvenici: Crveno meso ne škodi zdravlju

Foto: 123rf

NOVO istraživanje koje tvrdi da crveno i procesuirano meso vjerojatno nije štetno za ljudsko zdravlje potaknulo je na reakciju stručnjake u tom području koji i dalje smatraju da ga treba konzumirati što manje. 

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) crveno i procesuirano meso klasificira kao kancerogeno, a zdravstvene udruge diljem svijeta ljudima preporučuju smanjenje njihovog unosa kako bi imali manje izgleda oboljeti od raka, javlja The Guardian. Ljudi koji dnevno pojedu 90 dag crvenog ili procesuiranog mesa trebali bi tu količinu smanjiti na 70 dag, smatra vodeća britanska medicinska udruga NHS. 

Pored štetnog učinka koji ima na ljudsko zdravlje, konzumacija crvenog mesa izravno je povezana i sa zagađenjem okoliša i klimatskim promjenama zbog stakleničkih plinova nastalih kao posljedica industrijske proizvodnje mesa. 

Tvrdnje tima prof. Johnstona

Međutim, tim od 14 znanstvenika pod vodstvom profesora Bradleyja Johnstona sa sveučilišta Dalhousie u Kanadi došao je do zaključka da ljudi koji ga vole meso ne moraju prestati konzumirati iz zdravstvenih razloga. "Naše istraživanje nije pronašlo izravnu povezanost konzumacije crvenog mesa s obolijevanjem od raka, dijabetesa ili srčanih bolesti", rekao je Johnston. 

Mnogi znanstvenici složili su se tvrdnjama Johnstonovog tima da su dosadašnje studije o štetnosti crvenog mesa diljem svijeta bile loše organizirane, s nedovoljnim brojem dokaza te da su otvorenima ostavile obje mogućnosti: da je crveno meso štetno i da nije. 

Kritike

Drugi su pak bili kritični tvrdeći da je Johnstonov tim pogriješio što u obzir nije uzeo i štetan učinak mesne industrije na okoliš. 

Vodeći autor povjerenstva EAT-Lancet Commission, koje se u siječnju ove godine založilo za prehranu baziranu na bilju iz zdravstvenih i ekoloških razloga, žestoko je napalo istraživanje Johnstonovog tima.

"Studija je prepuna pogrešaka, a osobno nikad nisam vidio lošiju prezentaciju dokaza u jednom znanstvenom radu", izjavio je profesor epidemiologije i nutricionizma s Harvarda Walter Willett, koji je osobno vegan. 

Rekao je da su mnogi od sudionika u studiji bili mladi ljudi s puno manjom vjerojatnošću obolijevanja od navedenih bolesti u kratkom vremenu, dodajući da je smanjenje rizika od obolijevanja koje se može postići zamjenom crvenog mesa zdravim izvorom proteina slično uzimanju lijekova za povišeni kolesterol i visok krvni tlak, a na njih se pak troše velike svote novaca. 

Temeljitost istraživanja 

Unatoč kritikama nekih iz znanstvenih krugova, većina stručnjaka rekla je da je metodologija kojom se tim koristio u studiji objavljenoj u časopisu Anali interne medicine temeljita, hvaleći način na koji su prikupljeni i vrednovani rezultati iz dosadašnjih studija diljem svijeta. Najboljim studijama pokazale su se one u kojima je određena prehrana bila nasumično pripisivana većem broju sudionika.

"U 12 testiranja koja su uključivala 54.000 ljudi nismo pronašli dokaze da su oni koji su više konzumirali crveno meso bili podložniji obolijevanju od raka, dijabetesa i srčanih bolesti", rekao je Johnston. 

"U nekim studijima kojima smo se koristili primijetili smo nešto manji rizik obolijevanja kod ljudi koji nisu konzumirali crveno meso, no riječ je bila o istraživanjima koja su uključivala milijune ljudi, pri čemu je preciznost dokaza bila vrlo mala", dodao je. 

Profesor Gunter Kuhnle sa Sveučilišta u Readingu izjavio je da je "istraživanje Johnstonovog tima bilo temeljito", no da svejedno treba uzeti u obzir "smanjenu opasnost za ljudsko zdravlje u slučaju manjeg unosa crvenog mesa u prehrani". "Male promjene u načinu prehrane mogu biti izuzetno važne", dodao je. 

Svjetski fond za istraživanje raka ne prihvaća rezultate studije 

Svjetski fond za istraživanje raka nije prihvatio rezultate istraživanja Johnstonovog tima te je njegova direktorica Giota Mitrou izjavila da bi "oni mogli ljude odvesti u krivom smjeru i uvjeriti ih da mogu jesti crveno i procesuirano meso u željenim količinama". 

"Poruka koju ljudi moraju čuti je da ne bi trebali konzumirati više od tri porcije crvenog mesa tjedno. Svoj stav potkrjepljujemo činjenicom da je iza nas 30 godina znanstvenog rada i pozivamo ljude da smanje unos crvenog mesa", dodala je. 

Čelnik odjela za nutricionističke znanosti u NHS-u prof. Louis Levy pozvao je ljude da se pridržavaju zdrave prehrane budući da ona bitno smanjuje opasnost koju predstavlja rak debelog crijeva.    

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.