Kancelar Austrije želi veći nadzor nad komunikacijama nakon plana napada na koncert

Foto: EPA

Austrijski kancelar Karl Nehammer rekao je danas da bi obavještajne službe u zemlji trebale imati veću moć nadgledanja aplikacija za komunikaciju kako bi zaustavile ekstremiste nakon planiranog samoubilačkog napada na koncert Taylor Swift u Beču koji je spriječen ovog tjedna.

Tri zakazana nastupa Swift su otkazana nakon što su austrijske vlasti saznale za plan predvođen 19-godišnjakom nadahnutim terorističkom organizacijom Islamska država, koji je uključivao suicidalan napad na nogometni stadion, gdje su deseci tisuća obožavatelja namjeravali doći na koncerte.

Austrijski kancelar: Trebamo da naše službe budu tehnički unaprijeđene kako bismo bili ravnopravni s teroristima

Vijesti o planiranom napadu ponovo su oživjele raspravu o strogim restrikcijama koje ima Austrija u odnosu na druge zapadne zemlje kada je riječ o nadgledanju platformi za komunikaciju u vrijeme kada se zemlja priprema za izbore 29. rujna.

"Zaista trebamo da naše službe budu tehnički unaprijeđene kako bismo bili ravnopravni s teroristima, s organiziranim kriminalom, kako bismo se mogli boriti protiv njih", rekao je kancelar Karl Nehammer u intervjuu za njemačke novine Bild.

"Od ključne je važnosti da sigurnosne vlasti, pod sudskim nazorom, mogu dekriptirati usluge za slanje poruka poput WhatsAppa, Signala i Telegrama te istovremeno čuvati vladavinu prava", dodao je Nehammer, koji se nada reizboru idućeg mjeseca.

Kancelar kaže da su glavni osumnjičenici uhvaćeni, ali je govorio o dodatnim uhićenjima

Nehammer, koji je rekao da je Austrija informacije o planiranom napadu na koncert primila od strane obavještajne službe, kazao je da su glavni osumnjičenici u slučaju uhvaćeni.

Govorio je i o dodatnim uhićenjima do kojih je došlo dok policija nastavlja istraživati kriminalne mreže te kazao da su identificirani novi simpatizeri Islamske države.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.