Kandidat za šefa SDP-a: Tražim da se zbog neregularnosti ponovno raspišu izbori

Foto: Patrik Macek, Damir Spehar/PIXSELL

Kandidat za predsjednika SDP-a, načelnik Kalnika Mladen Kešer danas je zatražio neopozivu ostavku aktualnog predsjednika stranke Peđe Grbina jer, kaže, aktivno se uključio u kampanju Siniše Hajdaša Dončića te zbog neregularnosti poziva na novo raspisivanje unutarstranačkih izbora.

Nakon što je Statutarna komisija jučer većinom glasova ipak odlučila da gradonačelnik Makarske Zoran Paunović, poslije njegove žalbe, može biti kandidat za predsjednika SDP-a, unatoč tome što mu nedostaje 11 dana za punih pet godina stranačkog staža, Kešer je na konferenciji za novinare u stranačkoj središnjici prozvao Središnju izbornu komisiju zbog nekompetentnosti i "naknadne pameti".

"Ne znam kakva se naknadna pamet dogodila u Statutarnoj komisiji i stoga pozivam da zbog njihove nekompetentnosti Središnja izborna komisija kompletno podnese neopozivu ostavku jer smatram da ova kampanja neće biti ispravna, a ovaj slučaj pokazuje da već nije ispravna", pozvao je Kešer.

"Inzistirat ćemo na sučeljavanju u svim regijama"

Izvijestio je i da je svim kandidatima i SIK-u poslao dopis u kojem traži da se kampanja vodi po svim županijama kako bi članice i članovi stranke što bolje doznali njihove ideje i programe kako voditi Socijaldemokratsku partiju, no, kaže, Siniša Hajdaš Dončić se nije oglasio nekoliko dana, nego tek danas, nakon dopisa aktualnog predsjednika Peđe Grbina da će se organizirati sučeljavanje u središnjici 11. rujna. 

Dodao je i da su ostali kandidati tražili da se kampanja organizira u svim regijama Hrvatske, na što je Grbin reagirao najavom da će biti još jedno sučeljavanje u Splitu, navodi, s čim se ostali kandidati ne slažu i inzistirat će na sučeljavanju u svim regijama.

Kešer smatra da je time izvan snage stavljen Pravilnik o provođenju izbora. "To je najopasniji dio jer ako Pravilnik više ne postoji i ne držimo se pravila i Statuta, izbori neće biti regularni", upozorio je.

"Zato predlažem da Statutarna komisija podnese ostavku, da se sazove Glavni odbor stranke i utvrdi novi datum izbora i kampanju od minimalno 22 dana kako bi svi kandidati mogli obići sve naše županije. Na ovaj način, kao što je predložio Peđa Grbin, zaboravili bismo Istru, Slavoniju, središnju Hrvatsku, a to se ne smije dogoditi, osobito ne u SDP-u", istaknuo je.

"Zadatak povjerenika je osigurati pristupačnost biračkih mjesta"

Aktualnog predsjednika Grbina pozvao je da podnese neopozivu ostavku na tu dužnost jer se, ocjenjuje, aktivno uključio u kampanju Hajdaša Dončića i predložio da se kampanja provede pod vodstvom potpredsjednice Biljane Borzan. Kazao je i da više od 50 posto organizacija unutar SDP-a trenutačno vode povjerenici, koji imaju snagu županijskih, gradskih i općinskih odbora.

Međutim, naglasio je, umjesto da osiguraju odgovarajuću organizaciju biračkih mjesta u svojim općinama i gradovima, povjerenici su organizirali glasanje tako da članice i članovi moraju ići u druge gradove ili općine, što predstavlja ozbiljan problem za demokratičnost izbora.

Ustvrdio je i da je zadatak povjerenika prvenstveno osigurati pristupačnost biračkih mjesta za sve članove stranke, a ne dodatno otežavati proces glasanja. "Ovakva praksa može dovesti do smanjenja izlaznosti i narušavanja transparentnosti izbora, što je neprihvatljivo u bilo kojem demokratskom procesu", zaključio je Kešer.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.