"Kao da je progutao metlu. Apatično, zabrinuto i neuvjerljivo"

PROFESORICA psihologije Mirjana Krizmanić kaže da je novi predsjednik SAD-a Barack Obama "rođeni komunikator" te da su svi njegovi nastupi u kampanji kao i današnja inauguracija prošli - besprijekorno! Prema onome što nam je kazala Krizmanić, Obama ima komunikacijske sposobnosti i govor tijela koji o njemu odaju upravo ono što svaki političar želi - poštenje.

> Više vijesti pročitajte na temi

> Obamin inauguracijski govor: Amerika je prijatelj svake nacije i svakog čovjeka

> Pala prva žrtva Obamine inauguracije: Putnica poginula pod vlakom podzemne željeznice

> Obamin inauguracijski govor napisao mladić u Starbucksu

> Svi Obamini ljudi

> Video - Nemila scena na inauguraciji: Carter se odbio rukovati s Clintonom

"On nije morao puno svladati kada je došao na odgovornu dužnost. Vjerojatno je nešto naučio, ali on s takvom lakoćom nastupa da mislim da je on jedan od onih rođenih komunikatora. On kada se smije, ne događa se da su mu oči ozbiljne, kao što je to česta pojava u političara i ona odaje neiskrenost", kaže psihologinja. Odbija ga usporediti s nekim njegovim prethodnicima.

"Ni sa kim ga ne mogu usporediti jer je on sav svoj i nikoga ne imitira. Svi ga uspoređuju s Johnom F. Kennedyjem, no ja mislim da on nije bio ovako otvoren i pošten", kaže Krizmanić.

Nije hladno racionalan, nije patetičan i - ne davi!

"Jedino što njegov govor tijela odaje jest da je on - cjelovit čovjek. Sabran je, ima kontrolu nad tijelom i emocijama, i sve se čini usklađeno. Racionalan je, ali ne hladno racionalan, nego ima toplinu i ništa mi vezano za njega ne djeluje lažnim. Kada hoće potaknuti i motivirati, ne odlazi u patetiku, kada govori o povijesti on to ispriča dovoljno kratko i čvrsto da, jednostavno, ne davi", kaže Krizmanić. Priznaje da Obamu prati preko malih ekrana već mjesecima i da je zdušno navijala za njega i želja joj je da imamo "bar pol Obame na vlasti". Evo i zašto:

"Preuzima tešku situaciju i velika su očekivanja od njega, ali on ima svoj cilj i nastojat će ga ostvariti moralnim i pristojnim putem", kaže Krizmanić.  Neki Obami zamjeraju mahanje prstom dok drži govor, što se ocjenjuje kao znak nervoze ili čak prijeteći detalj njegovog nastupa.

"On maše prstom, ali on time podcrtava ono što govori, npr. kad kaže 'Ne smijemo zaboraviti', 'Mi moramo voditi računa', zato se ne bih složila s mišljenjem da on tim prstom ostavlja dojam da prijeti. Uostalom, on nije ukočen, nema pozu, a kada i mahne prstom iz njegovih usta ne izlaze prijeteće riječi, tako da mislim da ne dolazi do zabune", kaže psihologinja.

Stav tijela: "Kao da je progutao metlu"

Međutim, učenica profesorice Krizmanić, stručnjakinja za verbalnu i neverbalnu komunikaciju Ljiljana Buhač nije nimalo impresionirana stavom Baracka Obame i tvrdi da je čak "iskamčio" pljesak sa predugim pauzama u govoru, a ne spontano i da je bilo očito da je govor "naštrebao" napamet. Kaže da je čak i George W. Bush na svojim inauguracijama ulijevao više povjerenja!

"Izrazito je statičan, kao da je progutao metlu, pokazivao je vidljive znakove nervoze - meškoljenje, prebacivanje s noge na nogu, robotizirani pokreti tijela, kratko i linearno okretanje prema publici, izričita okrenutost prema naprijed, gutao je često slinu dok je držao govor što mi odaje nervozu", kaže Buhač, a po njoj to nisu i jedini znakovi nervoze:

"Često je bio namrgođen, kamenog lica. Ne znam gdje je izgubio onaj lijepi osmijeh, jer je danas djelovao apatično, zabrinuto i time čak neuvjerljivo, jer dok je govorio o promjeni njegovo lice nije odavalo da mu se treba vjerovati", kaže ona.

Ruke: "Blaga agresija"

Što se tiče korištenja ruku, odnosno njegovog famoznog prsta, Buhač je zamijetila:

"Vrlo malo je koristio ruke, dosta zatvoreni pokreti tijela, prsti međusobno prekriženi znak su stjecanja samokontrole. Koristio je šaku kako bi diktirao tempo govora, trebala mu je samo podloga da lupi šakom o nešto. Ne bih rekla da je to bila čvrstina nego blaga agresija. Naravno, koristio je i prst, malo nakrivljeno kao znak prijetnje, a ne uvjeravanja. Rukama je mahao u stilu klasičnog pozdrava, nije pružao otvorene dlanove, koji inače odašilju poruku - 'Vjerujte mi'", tvrdi Buhač.

Govor: "Iskamčio je pljesak"

"Duge stanke ukazuju da se pokušavao koncentrirati. Ali i vidjelo se da ga je naučio napamet, prilično je linearno govorio, u nekim je segmentima i pokušao nešto naglasit pa je tu i išao pljesak. A i na licima ljudi u publici se vidjelo očekivanje - 'Nešto se mora dogoditi', čekali su, nije bilo euforije u njegovom govoru", kaže stručnjakinja za neverbalnu komunikaciju.

Dolazak na inauguraciju je po Buhač bio puno opušteniji od trenutka kada je ugledao mnoštvo, a pogotovo dok su djeca bila s njim na pozornici. Kada je krenuo govoriti, kaže, učinilo joj se kao da si je tek tada osvijestio što ga čeka. Kao predsjednik ne bi trebao ulijevati strah naciji, nego pokazati narodu da će ga izvući iz straha, upozorava psihologinja.

"Vidjelo se da mu kroz glavu prolazi dvostruka linija razmišljanja: razmišljanje o onome što treba reći u govoru te suočavanje s onim u što ulazi. Da nije bilo te četiri bore na njegovom čelu, obrve bi mu se potpuno spojile", kaže Buhač.

"Izvukla ga je crvena kravata"

Za razliku od Kennedyja koji je na svojoj inauguraciji pokazao da je mlad, ali da može naciju izvući iz problema, Obama nije ostavio takav dojam. Bush je pokraj Obame pravi veseljak, kaže Buhač, premda treba razumjeti i da je pred novim predsjednikom jedno od najtežih razdoblja za SAD, ali i cijeli svijet.

Na ocjenu da je Obama "rođeni komunikator", Buhač kaže da "on ima dobar vokabular i dobre govore, ali danas nije pokazao opuštenost. U kampanji je radio pokrete izvan svog tijela, dok je danas bio nevjerojatno zatvoren, a iz te monotonije izvlačila ga je crvena kravata".

"Zbog supruge je također izgledao opuštenije jer se ona ponašala vrlo prirodno, premda se i na njoj vidjelo da joj je ukočena donja vilica", kaže psihologinja, te Obami, na ljestvici od jedan do pet, ipak daje četvorku za cjelokupni dojam.

A.B.
Foto: AFP

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.