Kapetan Dragan lociran nakon razgovora s haškim pritvorenikom Frankom Simatovićem?

DRAGAN VASILJKOVIĆ lociran je nakon telefonskog razgovora s haškim pritvorenikom Frankom Simatovićem Frenkijem.

Vasiljković je uhićen u utorak, navodno na brodu blizu obalnog grada Yamba, sjeverno od Coffs Harboura, nakon 43 dana skrivanja. Australskim vlastima je pobjegao neposredno nakon odluke o  izručenju Hrvatskoj.

Kako pišu beogradske Novosti, Vasiljković se samo jednom čuo s Frenkijem, ali i to je bilo dovoljno da nizozemske vlasti suze područje na kojem se nalazi, nakon čega su svoje saznanje podijelili s australskim vlastima koje su Nizozemcima javno zahvalile na "presudnoj pomoći".

Ovih dana se pisalo i da je Kapetan Dragan poslao svog bivšeg odvjetnika Brada Slowgrovea u Nizozemsku kako bi mu isposlovao premještaj suđenja iz Hrvatske u Haag.

Naime, australska policija je prošlog tjedna kontaktirala Ured nizozemskog državnog tužitelja te izrazila sumnju da se Vasiljković nalazi u Nizozemskoj, što se ipak pokazalo netočnim.

Vasiljković zbog Simatovića promijenio svjedočenje

Novosti pišu da se Vasiljković često čuo sa Simatovićem koji na njega, navodno, ima veliki utjecaj te je Vasiljković zbog njega promijenio iskaz na svjedočenju tijekom suđenja Slobodanu Miloševiću.

"Oni koji su pratili događaje sjećaju se da je Kapetan Dragan pričao jedno, a onda preko noći 'promijenio ploču'. Kasnije je utvrđeno da se tijekom noći čuo s Frenkijem i postoji velika vjerojatnost da je zbog njega promijenio svjedočenje", kaže izvor Novosti blizak Tužiteljstvu za ratne zločine.

Franko Simatović Frenki, bivši načelnik obavještajne uprave Službe državne sigurnosti (SDB) MUP-a Srbije i prvi zapovjednik specijalaca SDB-a Crvenih beretki, uhićen je u akciji Sablja 2003. godine. U svibnju iste godine optužen je za brojne zločine protiv čovječnosti i ratne zločine u Hrvatskoj i BiH, između ostalih, za likvidaciju Bošnjaka u Srebrenici, ubojstvo 255 civila iz vukovarske bolnice, pokolj u Škabrnji, te ubojstva više stotina civila u selima Dubica, Cerovljani i Baćin kod Hrvatske Kostajnice, te u Saborskom, Poljanku, Lipovači i Vukovićima 1991.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.