Kapetan o potrazi za mladim Britancem: 40 sati je jako dugo, gubimo nadu

Screenshot: HRT

Šef Zajednice hrvatskih udruga pomorskih kapetana Sanjin Dumanić za Dnevnik HTV-a iznio je pesimistično mišljenje u vezi potrage za mladim Britancem koji je jučer pao s kruzera u more kod otočića Jabuke. Današnja intenzivna potraga za mladićem nije donijela rezultate.

"Pošto je čovjek bio sad već negdje 40 sati u moru, sad već nekako gubimo nadu, bez obzira na to što bismo mi svi željeli da se njega nađe, ali 40 sati je jako dugo i gubimo nadu da će se ova potraga uspješno završiti", rekao je kapetan za HTV.

"Rijetki su padovi putnika ili članova posade u more"

Dumanić kaže i da su padovi putnika ili članova posade u more jako, jako rijetki. 

"Pomorstvo je danas tako dobro opremljeno i ljudi imaju toliko treninga da se to jednostavno ne može dogoditi. Ovaj putnički brod, kruzer je tako građen da nitko od putnika ne može doći ni na jednu palubu koja ima otvoren pristup moru, bez obzira na ogradu", govori Dumanić.

Intenzivna potraga bez rezultata, sutra nastavak

Iz Ministarstva mora su danas poručili da se za mladićem intenzivno traga u širem području viškog arhipelaga, uz angažman pomorskih i zračnih jedinica.

Akcija se nastavlja i sutra, kada će traganje za nestalom osobom također provoditi pomorske i zračne jedinice, istaknuli su. Traganje za osobom u moru, čiji je nestanak prijavljen nakon pada s putničkog broda, provodi se u području srednjeg Jadrana, drugi dan od početka akcije.

Akcija je pokrenuta u petak u 5 sati ujutro, nakon primanja dojave zapovjednika putničkog broda koji je plovio kod otočića Jabuka, iz smjera Dubrovnika prema Zadru, a koordinira je Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru u Rijeci.

MRCC koordinira svim jedinicama angažiranim u akciju traganja i spašavanja za državljaninom Ujedinjenog Kraljevstva, od Lučke kapetanije Split i ispostava, postaja pomorske i aerodromske policije u Zadru i Splitu do Obalne straže RH, koja u akciji sudjeluje s brodovima i zrakoplovom.

U traganje za nestalim angažirane su i posade putničkih brodova Explorer of the Seas, AF Marina i Olympos Seaways te vlasnici privatnih brodica, koji su se svojevoljno priključili akciji.

"Nadamo se pozitivnom ishodu, ne želimo razmišljati negativno"

Marin Keko, koordinator u Nacionalnoj središnjici za traganje i spašavanje na moru Rijeka, ranije danas je za HTV rekao da nema ohrabrujućih novosti, ali da ne žele razmišljati negativno.

"Svi kolege su intenzivno uključeni u potragu, sva raspoloživa plovila su u akvatoriju otočića Jabuke još od jučer. Sudjeluju brod i zrakoplov obalne straže te policijsko plovilo. Radi se sve da se mladog britanskog državljanina pronađe", kazao je Keko ranije danas.

Dodao je kako je upućena i PAN PAN poruka za hitnost tako da svi brodovi na toj ruti pojačano promatraju more. Velika je važnost, dodao je, zrakoplova koji ima bolju preglednost.

"Ne znamo kakvo je stanje mladića koji je pao u more, ali s obzirom na to da je mlad, moguće je da bi mogao preživjeti i duže. Nadamo se pozitivnom ishodu, ne želimo uopće razmišljati negativno", zaključio je. 

Cvjetanje mora i jak vjetar su ometali akciju

Poruke o čovjeku u moru poslane su svim brodovima.

"Koristili smo i bespilotne letjelice Pilatus, pokušali smo raditi s dronovima, ali s dronom nismo mogli raditi zbog signala", rekao je Željko Kuštera, zapovjednik Lučke kapetanije Split.

Zahtjevnu akciju ometali su cvjetanje mora i jak vjetar, izvještava HTV. Pomagala je i posada kruzera, koja se u potragu uključila svojim brodicama. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.