Kapi za nos s GMO bakterijama mogu nas zaštititi od smrtonosne bolesti

Foto: 123rf

KAPI za nos koje sadrže genetski modificirane "prijateljske" bakterije mogu pružiti zaštitu od jednog od najčešćih i najopasnijih oblika meningitisa, pokazali su rezultati nove studije.

Ispitivanje, u kojem je sudjelovalo 26 dobrovoljaca, pokazalo je da su svi sudionici najmanje 28 dana u svojim nosnicama imali modificiranu bakteriju, dok ih je većina (86 posto) bakteriju imala i 90 dana. Ispitanici su na bakteriju reagirali asimptomatski, a kapi su proizvele snažan imunološki odgovor.

Dodatno, ovaj brzi i jednostavan način zaštite od infekcija mogao bi se primijeniti za blokiranje drugih vrsta bakterija i bolesti; što nam dobro dođe u vrijeme kada bakterije razvijaju rezistenciju na postojeće lijekove.

GMO bakterija

Bakterija Neisseria meningitidis prirodno se pojavljuje u nosu i grlu kod oko 10 posto odraslih. Nažalost, u nekim slučajevima može dospjeti u krvotok, što dovodi do oboljenja opasnog po život, poput meningitisa.

Znanstvenici su upotrijebili genetski modificiranu verziju benigne bakterije N. lactamica, koja se također često nalazi u nosnoj šupljini kod ljudi. Dodali su joj gen za protein koji N. meningitidis koristi kako bi zahvatio stanice u nosu, nakon čega je naše tijelo proizvelo imunološki odgovor.

Zaštita od drugih infekcija?

Stručnjaci smatraju da bi se ovaj novi pristup mogao koristiti za modificiranje drugih bakterija, što bi nas moglo zaštititi od dodatnih infekcija, piše Science Alert.

"Teoretski je moguće kod bakterija izraziti bilo koji antigen, što znači da ih potencijalno možemo prilagoditi za borbu protiv mnoštva infekcija koje ulaze u tijelo kroz gornje dišne ​​puteve", rekao je molekularni mikrobiolog Jay Laver sa Sveučilišta Southampton.

Istraživanje naziva A recombinant commensal bacteria elicits heterologous antigen-specific immune responses during pharyngeal carriage objavljeno je u časopisu Science Translational Medicine.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.