Karibi teško stradali od uragana. "Gospodarstvo će se oporavljati godinama"

Foto: EPA

Karipska poljoprivreda najteže je stradala od uragana Beryl, upozorio je čelnik Karipske zajednice, uz poruke zemalja u regiji da im se pomogne otpisom dijela duga i zelenim financijskim poticajima.

"Nema sumnje da će katastrofa jako utjecati na gospodarstvo Grenade", rekao je premijer Dickon Mitchell jučer na konferenciji za novinare. "Govorimo o stotinama milijuna dolara gubitaka i stotinama milijuna dolara potrebnima za obnovu", ustvrdio je.

"Otoci Carriacou i Petite Martinique gotovo su sravnjeni sa zemljom", dodao je Mitchell.

Drvene kuće su neosigurane

Grenada mora izgraditi strukture otporne na oluje, naglasio je, napominjući da mnoge drvene kuće nisu osigurane zbog učestalih vremenskih nepogoda povezanih s rekordnim temperaturama mora.

Tim osiguravatelja trebao bi stići danas, a vlada planira objaviti fiskalne mjere najkasnije početkom idućeg tjedna. St. Lucia preliminarno je procijenila štetu na gotovo dva milijuna dolara, uključujući zgrade, žetvu morske mahovine i plantaže banana.

Poljoprivrednici na Jamajci će se oporavljati godinama

Procjene Jamajke omele su padaline i ostaci oštećenih objekata, a poljoprivrednici su preliminarno prijavili štetu veću od šest milijuna dolara.

"Stradala je žetva brojnih dugoročnih usjeva i poljoprivrednici će oporavljati godinama", naglasio je predsjedatelj Karipske zajednice (CARICOM) Mohammed Alimati.

"Početne procjene štete u poljoprivredi slamaju srce", dodao je Ali.

Gospodarstva na Karibima već jako zadužena

Karipska gospodarstva već su jako zadužena, a sada bi još mogla postati i više ovisna o uvozu poljoprivrednih proizvoda, podložnih inflaciji izvan njihove kontrole.

Karipske zemlje ispuštaju malo štetnih plinova, a iznimno su osjetljive na klimatske promjene, zbog zagrijavanja oceana i učestalih i snažnijih oluja. Već dugo traže odlučnije mjere bogatih zemalja, najvećih zagađivača, poručujući im da moraju ispuniti obećanja o ublažavanju posljedica klimatskih promjena i da razmotre mogućnost otpisa dijela njihovog duga.

Milijarde 'zelenih' kredita i drugih financijskih poticaja uglavnom se vraćaju bogatima, upozoravaju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.