Kasni evakuacija preostalih civila iz Mariupolja, u čeličani zarobljene stotine ljudi

Foto: EPA

EVAKUACIJA preostalih civila iz Mariupolja kasni i za sada nije poznato što je razlog blokade konvoja, prenosi Reuters i podsjeća da je u kompleksu čeličane Azovstal i dalje zarobljeno više stotina ljudi.

Ranije danas je uspješno provedena operacija izvlačenja civila iz razrušenog lučkog grada, potvrdio je pomoćnik gradonačelnika Mariupolja, no ne radi se o onima iz čeličane. 

Prva skupina evakuiranih se očekuje u Zaporižji, 230 kilometara sjeverozapadno od Mariupolja, kasnije tijekom dana.

Rusija nastavila granatirati Azovstal

Rusija je nastavila granatirati Azovstal u nedjelju čim je raniji konvoj autobusa s civilima napustio industrijski kompleks, rekao je danas pomoćnik gradonačelnika.

"Stanje pokazuje sliku prave humanitarne katastrofe", rekla je potpredsjednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk.

Mariupolj, koji je do sada doživio najteže borbe u ratu u Ukrajini, sada je uglavnom u ruskim rukama. Nepoznat broj civila i boraca i dalje je zarobljen u Azovstalu, čija im mreža bunkera i tunela pruža zaklon od ruskog bombardiranja. Ruska vojska sada je fokusirana na slamanje otpora na jugu i istoku Ukrajine nakon što nije uspjela zauzeti Kijev u prvim tjednima rata, koji je sad već u trećem mjesecu.

U ruskim napadima gradovi su sravnjeni sa zemljom, tisuće civila su ubijene, a više od 5 milijuna ljudi bilo je prisiljeno pobjeći preko granice. Mariupolj na Azovskom moru postao je simbol brutalnosti rata i patnje običnih ljudi. Snage ruskog predsjednika Vladimira Putina sada imaju kontrolu nad gotovo cijelim gradom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.