Katalonija će proglasiti neovisnost, hoće li Madrid reagirati silom?

Foto: Getty

"KATALONIJA će u roku od svega nekoliko dana proglasiti neovisnost", kazao je za BBC katalonski predsjednik Carles Puigdemont. Postavlja se pitanje kako će na to reagirati Madrid i može li Španjolska to fizički izvesti? Prijeti li Kataloniji izlazak vojske na ulice?


>> Katalonski predsjednik za BBC: Proglasit ćemo neovisnost za nekoliko dana

U prvom razgovoru za medije nakon referenduma, Puigdemont je rekao da će njegova vlada "djelovati krajem ovog ili početkom sljedećeg tjedna".

Na pitanje što će učiniti ako španjolska vlada intervenira i preuzme kontrolu nad katalonskom vladom, Puigdemont je rekao da bi to bila "greška koja bi sve promijenila".

Ako Katalonija proglasi neovisnost, kako će Madrid reagirati?


Prosječnom promatraču Katalonija izgleda kao država. Ima sva obilježja, od parlamenta, zastave pa sve do vođe - Carlesa Puigdemonta. Regija ima vlastitu policiju. Ima svoje odašiljače te čak i mini ambasade koje promoviraju trgovinu i investiranje u Kataloniju diljem svijeta. Katalonija ima i svoje javne ustanove, kao što su škole i bolnice.

Međutim, ako dođe do neovisnosti, još bi se mnogo toga moralo urediti, javlja BBC. Kontrole na granicama, carine, međunarodni odnosi, obrana, centralna banka, unutarnji poslovi, kontrola leta. Sve ovo trenutno kontrolira Madrid.

Nakon nedjeljnog glasanja o neovisnosti, španjolski premijer Mariano Rajoy nastavlja raditi ono što njegovi kritičari kažu da zna najbolje: čeka da vidi što će se dogoditi.

Rajoy nije za donošenje brze odluke


Opozicija je zatražila automatsku reakciju, ali čini se kako španjolska vlada "proučava" sve opcije koje su u ovom trenutku na raspolaganju. Premijer Rajoy tipičan je galicijski tip, a postoji izreka prema kojoj, kad upoznate nekog iz Galicije na stubištu, nikad ne znate ide li prema gore ili prema dolje.

"Rajoy nije za donošenje brze odluke po pitanju djelovanja u Kataloniji", kazao je jedan od zastupnika u madridskom parlamentu. Neki optužuju Rajoya zbog prekasnog djelovanja i dopuštanja da situacija dođe do "točke usijanja". El Espanol piše kako je Rajoy "djelovao loše i kasno, u skladu sa svojim sklonostima da probleme gurne na stranu".

Hoće li aktivirati članak 155 ustava?

Rajoy u ovom trenutku ima dvije opcije, jedna od njih je aktiviranje članka 155 španjolskog Ustava koji bi obustavio proglašenje neovisnosti Katalonije te nastavak vođenja te autonomne regije iz Madrida.

Osim što se postavlja pitanje bi li Madrid to mogao fizički provesti, to bi rješenje u najmanju ruku izazvalo ogromnu političku i ustavnu krizu u zemlji. Rajoy bi morao ukinuti autonomiju Katalonije, a to bi, ako je za suditi po događajima u nedjelju, mogao učiniti jedino izlaskom vojske na ulice.

Da bi Rajoy to proveo, trebao bi podršku glavne oporbene stranke, koju trenutno nema.

Pedro Sanchez iz oporbe pozvao je središnju vladu da razgovara s Kataloncima, umjesto da ukine autonomiju regije. Iako je preuzimanje izravne kontrole nad Katalonijom osobito složen postupak, analitičari kažu kako bi socijalisti vjerojatno podržali aktiviranje članka 155.

Druga mogućnost je - dijalog

Druga mogućnost koja je pred španjolskim premijerom je dijalog s katalonskom vladom. No, Rajoy je i u tome ograničen, budući da su njegovi pristaše bijesni zbog katalonskog referenduma i najave proglašavanja neovisnosti.

Jednako tako, prema izjavama iz katalonske vlade, jasno je da u njihovim redovima nema volje za pregovorima o bilo čemu osim o neovisnosti, a pregovori o punoj neovisnosti za Madrid su granica koju ne želi prijeći.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.