Katalonski parlament u ponedjeljak odlučuje o proglašenju neovisnosti

Foto: Hina

KATALONSKI parlament sazvao je za ponedjeljak posebnu sjednicu kako bi odlučio o koracima koje nakon referenduma na kojem je više od dva milijuna birača glasalo za neovisnost od Španjolske, objavile su u srijedu katalonske stranke, a predsjednik Katalonije Carles Puigdemont rekao je da se već osjeća kao predsjednik slobodne zemlje.

Na sjednici će sudjelovati i predsjednik katalonske vlade Puigdemont, koji je ovaj tjedan najavio da će ta sjeveroistočna španjolska pokrajina "idućih dana" proglasiti neovisnost.

U intervjuu za njemački list Bild, koji će biti objavljen u četvrtak, Puigdemont je rekao "Već se osjećam kao predsjednik slobodne zemlje u kojoj su milijuni ljudi donijeli važnu odluku", prenosi agencija Reuters.

Zakon o referendumu propisuje da neovisnost mora biti proglašena u roku od 48 sati nakon objave službenih rezultata glasanja.

Puigdemont je također najavio da će se obratiti javnosti u srijedu u 21 sat, tri dana nakon glasanja i dan nakon općeg štrajka koji su Katalonci održali u utorak u znak prosvjeda protiv nasilja španjolske policije prema biračima na referendumu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.