Katarski emir želi ukinuti parlamentarne izbore: "Svi smo mi jedna obitelj"

Foto: EPA

Katarski emir izjavio je da će njegova mala, resursima bogata zemlja održati referendum o okončanju kratkotrajnog eksperimenta u obliku izbora članova savjetodavnog vijeća Šura. Šeik Tamin bin Hamada al-Tani nije precizirao kada će se referendum održati. 

Šura izrađuje nacrte zakona, odobrava državne proračune, raspravlja o glavnim pitanjima i daje savjete vladaru. Tijelo nema utjecaja na pitanja obrane, sigurnosti i gospodarstva, piše Associated Press.

"Svi smo mi jedna obitelj u Kataru. Natjecanje između kandidata za članstvo u Šuri odvijalo se unutar obitelji, a postoje različita gledišta u vezi s posljedicama takvog natjecanja na naše norme, tradiciju, kao i na konvencionalne društvene institucije i njihovu koheziju", poručio je emir. 

Katar je vrlo važan Zapadu

Upozorio je da bi se zbog izbora mogli suočiti "s potencijalnim komplikacijama koje bi radije izbjegli". Izborni zakon u zemlji pravi razliku između rođenih i naturaliziranih državljana Katara te zabranjuje potonjima sudjelovanje na izborima. Human Rights Watch opisao je sustav kao "diskriminirajući" jer isključuje tisuće Kataraca iz kandidiranja ili glasanja. 

Katar je prvi put predstavio planove za parlamentarne izbore u svom ustavu iz 2003. godine, ali su vlasti opetovano odgađale glasanje. Zemlja je konačno održala glasanje za izbor dvije trećine zastupnika Šure u listopadu 2021., neposredno nakon što su Bahrein, Egipat, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati prekinuli bojkot Katara. 

Glasanje se također odvijalo otprilike godinu dana prije nego što je Katar bio domaćin Svjetskog prvenstva u nogometu 2022., događaja koji je izazvao intenzivnu pozornost Zapada i na odnos Dohe prema stranim radnicima i na njezin sustav upravljanja. 

Katar je i dalje važna nacija Zapadu jer je  pomogao u kaotičnom povlačenju NATO-a iz Afganistana 2021., a i sada služi kao posrednik u ratu između Izraela i militanata. Katarom, kao i drugim arapskim državama Zaljeva, vlada nasljedni vođa koji ima konačnu riječ o tome kako se upravlja zemljom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.