Katica je imala tumor. Liječnici KB-a Dubrava su joj novom metodom spasili život

Foto: HRT

Velik uspjeh liječnika u KB-u Dubrava i domaće tvrtke za medicinske proizvode. Prvi put u Hrvatskoj i regiji neurokirurzi su pacijentici ugradili printani nadomjestak lubanje od PEEK-a, materijala koji je najsličniji kosti. Iako je riječ o iznimno skupom nadomjestku, koji stoji od 5 do 7 tisuća eura - pacijenti ga mogu dobiti na teret HZZO-a.

Iza 67-godišnje gospođe Katice pet je operacija. Zbog dobroćudnog tumora na mozgu veličine 8 centimetara ostala je i bez dijela lubanje. Tri mjeseca poslije je na nogama, piše HRT.

"Ona je sada samostalno pokretna, ne nosi pelene, čak je nešto počela i govoriti. Ona je bila doslovno bez pola lubanje, znači nije imala kosti", kazala je Ivana Glavinić, kći gospođe Katice. Zahvaljujući neurokirurškom timu KB-a Dubrava tumora više nema, a kost lubanje je nadomještena kranioplastikom, printanim 3D implantatom.

Prvi put u regiji napravljen 3D printani implantat od PEEK-a

"I onda smo se odlučili za ovakav pristup zbog toga što smanjuje rizik od infekcije, od novih komplikacija tijekom operacije. I ne vidi se više taj jedan estetski defekt koji je imala. Puno je lakše, jednostavnije, brže i kvalitetnije za pacijenta napraviti to na ovaj način", rekao je Darko Orešković, neurokirurg u KB-u Dubrava.

"Nije se radilo u Hrvatskoj od ovog materijala, radi se o PEEK materijalu, polimeru plastike koji je po svojim karakteristikama fizički najsličniji kosti, a po biološkim karakteristikama je izuzetno stabilan i ne izaziva nikakve reakcije", pojasnio je Tonko Marinović, pročelnik Zavoda za neurokirurgiju KB-a Dubrava

"Prvi put do sada u Hrvatskoj i šire u regiji je napravljen 3D printani implantat od PEEK-a, polietera eterketona. To je biokompatibilni materijal koji se dosad nije mogao printati. Mi smo dobili nacionalni tender za neurokirurgije, za individualne implantate, tako da sad sve bolnice u Hrvatskoj mogu naručiti", rekao je Miodrag Katalenić, direktor tvrtke CATEH d.o.o.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.