Katolici u Pragu bačeni su s prozora. Onda je počeo brutalan vjerski rat

Foto: Wikipedia

Povijest Čeha, naroda koji su nastanili samo središte Europe, bogata je te puna austrijskog naslijeđa i vjerskih sukoba. Osim toga, Prag je poznat po višestrukim incidentima kada su ljudi bacani kroz prozor. Radi se naravno o praškim defenestracijama (de fenestra znači od prozora). Prva takva dogodila se na današnji dan 1419. godine, a kroz prozor su letjeli katolički članovi gradskog vijeća.

Početak 15. stoljeća u Češkoj je bio vrlo nemiran. Češka je imala dugu tradiciju kritiziranja svojih svećenika i duhovnih vođa, a kritike su se znatno pojačale početkom 15. stoljeća kada je znanje postalo dostupnije, a pismenost porasla.

Tada se javljaju sljedbenici Jana Husa, svećenika koji je osudio simoniju, odnosno prodaju oprosta grijeha te pozivao Katoličku crkvu da se vrati svojim skromnim korijenima. Crkva, koja je tada imala velik utjecaj u društvu, shvatila je to kao prijetnju, a Jan Hus je na kraju spaljen na lomači 1415., par godina prije početka vjerskih ratova u toj zemlji.

Njegovi sljedbenici nastavili su tražiti reforme unutar crkve. U pitanju nisu bili samo progresivni svećenici, već i narodna masa koje se ticalo kako Crkva utječe na njihovo društvo. Oni su pod vodstvom Jana Želivskýja odlučili marširati do prostorija gradske vlasti te tražiti izručenje zatočenih husita. Jan Želivský bio je jedan od istaknutih husitskih svećenika.

Pobješnjela masa upala je u gradske prostorije

Nakon što su gradske vlasti odbile izručiti zatvorenike, netko je s kuće bacio kamen na Želivskýja te ga lakše ozlijedio. Masa koju je predvodio na to je reagirala spontanim upadom u Novu gradsku vijećnicu, odnosno Novoměstská radnice. Tamo su pronašli četiri gradska vijećnika te su ih jednog po jednog bacili s trećeg kata. Svaki od njih umro je na licu mjesta.

Događaji iz Praga ubili su svaku nadu u mirno traženje rješenja. Nakon defenestracije katolici i husiti počeli su se naoružavati, što je rezultiralo petnaestogodišnjim ratom u kojem će umrijeti preko 100.000 ljudi.

Novoměstská radnice

Za Europu ovi ratovi predstavljaju početak perioda vjerskih sukoba u kojemu su se novi duhovni vođe borili protiv Katoličke crkve nespremne na promjenu. Husitski ratovi završili su 1434., gotovo cijelo jedno stoljeće prije djelovanja Martina Luthera i Jana Calvina, dvojice najistaknutijih protestantskih vođa reformacije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.