Kazneno prijavljena i žena koja je kirurgu dala mito

JUČER je u emisiji Provjereno objavljena ispovijest Ljubice Adžaip iz Dicma.

>>Uhićeni splitski kirurg pušten na slobodu

Ona je ispričala kako je splitskom kardiokirurgu u ured odnijela ukupno 3000 eura kako bi joj operacijom spasio supruga. Ispričala je da je to napravila nakon što joj je u bolnici rečeno da će teško na vrijeme doći na red ako ne plati. Nesretni čovjek je na kraju umro. 

Nakon svega je odlučila, kako je rekla, s javnosti podijeliti svoju priču i upozoriti kako doista funkcioniraju stvari u hrvatskom zdravstvu.

Danas uhićen liječnik

Nakon jučerašnje emisije, danas je uhićen liječnik koji je osumnjičen da je primio mito. Kako su iz policije ranije danas izvijestili, radi se o 50-godišnjem hrvatskom državljaninu, za kojeg je utvrđeno postojanje sumnje u počinjenje kaznenog djela „Primanje mita“, iz članka 293. st.2. Kaznenog zakona RH. Policija je danas pretražila stan i druge prostore kojima se koristi osumnjičeni kirurg.

U večernjim satima je pušten iz pritvora, objavila je NOVA TV. Kako su objavili, uhićeni kardiokirurg na ispitivanju je aktivno iznosio obranu, nakon čega je pušten da se brani sa slobode. Protiv 50-godišnjaka je Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta podneseno posebno izvješće kao dopuna kaznene prijave, zbog postojanja sumnje u počinjenje kaznenog djela iz članka 293. st. 2. Kaznenog zakona RH.

Podignuta kaznena prijava protiv žene koja mu je dala novac

No, osim protiv liječnika, podignuta je i kaznena prijava protiv 51-godišnje Ljubice Adžaip koja mu je dala novac kako bi joj spasio muža.

"Protiv 51-godišnjakinje je podnesena kaznena prijava zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela „Davanje mita“ iz članka 294.st.2. Kaznenog zakona RH", priopćili su danas iz splitske policije.

Kakva joj kazna prijeti? 

Članak 294. Kaznenog zakona bavi se davanjem mita. 

Drugi stavak tog članka kaže da će se osoba koja službenoj ili odgovornoj osovi ponudi, da ili obeća mito namijenjeno toj ili drugoj osobi da unutar ili izvan granica svoje ovlasti obavi službenu ili drugu radnju koju bi morala obaviti, ili da ne obavi službenu ili drugu radnju koju ne bi smjela obaviti, ili tko posreduje pri takvom podmićivanju službene ili dogovorne osobe, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina zatvora.

No, treći stavak istog članka govori kako se počinitelj koji je dao mito na zahtjev službene ili odgovorne osobe i koji je prijavio djelo prije njegova otkrivanja ili prije saznanja da je djelo otkriveno, može se osloboditi kazne.

Ljubica Adžaip je i jučer u emisiji Provjerenog izjavila da je svjesna da je postupala protiv zakona, ali i da je time samo pokušala spasiti život. Ekipa Nove TV razgovarala je s njom i danas. 

Ne boji se prijave

Rekla im je kako je šokantno sve što se danas dogodili ali i kako se neće dobro osjećati dok se u Hrvatskoj nešto ne promijeni.

Kaže kako ne zna što će biti s kirurgom te kako bi bila najzadovoljnija da se cijelo zdravstvo promijeni te da pacijent  može doći u bolnicu bez novaca i da se može liječiti jer plaća zdravstveno osiguranje. 

Upitana je li uznemirena jer ju je policija prijavila, kaže da nije. 

"Nisam uznemirena. Ako sam zaslužila kaznu odgovarat ću za to, ne bojim se. Bojim se jedino zatvorske kazne, novčane ne. To ću nekako riješiti. Zatvorska kazna mi se ne bi svidjela", rekla je. 

Ispričala im je i kako je sve ovo pokrenula kako bi svaki pacijent bio primljen po standardu europskog građana, a ne po tome kako odlučuju naši doktori: "Tako da ne možeš doći ako ne doneseš novac". 

Osim mita kaže da nije primijetila druge probleme u bolnici, a priznala je i kako vjerojatno ne bi sve prijavila da je njezin suprug preživio. 

"Preživio bi pa Bože moj, ne bi mi bilo žao tih novaca", rekla je i za kraj dodala kako joj se javljaju i drugi sa sličnim iskustvima te kako se nada da će se oko ovoga Hrvatska pokrenuti, javlja Nova TV.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.