KB Dubrava postaje isključivo covid-bolnica, otkazuju se pregledi

Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

OD JUČER je zabilježeno 2179 novih slučajeva zaraze koronavirusom, najmanje u posljednjih nekoliko dana. Izliječenih je i nešto više od toga broja pa danas imamo blagi pad broja aktivnih slučajeva. Preminulo je 16 osoba. U bolnicama je gotovo 1100 oboljelih, među njima je 81 pacijent na respiratoru. Najveći je broj novooboljelih, više od 900, u Zagrebu.

KB Dubrava postaje isključivo covid-bolnica. Svi naručeni pregledi otkazani su. Situacija je ozbiljna, dvadesetak je slobodnih kreveta, 11 respiratora.

"Krevete je lako nabaviti jer u roku dan ili dva možemo sagraditi bolnicu ove veličine od kontejnerskih blokova, to uopće nije upitno, ali upitno će biti tko će te ljude zbrinjavati", rekao je Silvio Bašić, predsjednik Upravnog vijeća KB-a Dubrava.

Ne-covid pacijenti idu u druge bolnice

HRT je večeras objavio dokument koji je s današnjim datumom potpisao ministar zdravstva Vili Beroš i iz kojeg je jasno da KB Dubrava postaje bolnica za covid-pacijente, o čemu je već govoreno proteklih dana. U dokumentu je jasno naznačeno da se ne-covid pacijenti moraju zbrinuti u ostalim zagrebačkim bolnicama.

Zagrebački pacijenti na liječenje bi mogli i u susjednu Krapinsko-zagorsku županiju. Razgovara se o tome da Specijalna bolnica u Stubičkim toplicama postane covid-bolnica.

"Jer imamo problem da sada u bolnice primamo pacijente iz domova za starije i nemoćne koji imaju blažu sliku što se tiče simptoma covida-19, ali zbog njihovih poznih godina i drugih bolesti koje imaju zahtjeva se bolničko liječenje", kaže krapinsko-zagorski župan Željko Kolar.

Beroš je večeras za RTL kratko komentirao situaciju u Dubravi posljednjih dana.

"Doznali smo za neke loše situacije u KB Dubrava, uputili smo inspekciju koja je donijela svoj nalaz. Došlo je do određenog dualizma u upravljanju i reagirali smo promptno. Od tada se procesi u bolnici unaprjeđuju iz dana u dan. Ravnatelji su odgovorni za funkcioniranje zdravstvene zaštite, ali naravno da ja kao ministar ne bježim niti od odgovornosti, iako su upute Ministarstva zdravstva bile i više nego jasne kada je riječ o ulozi i funkciji KB Dubrava u postupanju u epidemiji", izjavio je Beroš za RTL.

Dosta ljudi u bolnicama i u drugim gradovima

U respiracijskom centru osječkog KBC-a popunjeno je 60 posto kapaciteta.

Primorsko-goranska županija već danima ima po stotinjak novooboljelih dnevno.

"Epidemiološka situacija u Primorsko-goranskoj županiji je na relativno lošoj razini, ali stabilna, dakle ne povećava se eksponencijalno epidemija kao što je bilo sumnji", rekao je Dobrica Rončević, glavni epidemiolog NZJZ-a Primorsko-goranske županije.

Ozbiljna je situacija i u Međimurskoj županiji, koja ima najviše oboljelih na 100 tisuća stanovnika.

"Teško je u ovom kratkom vremenu procjenjivati kako će se situacija razvijati, ali u svakom slučaju treba biti izuzetno ozbiljan, odgovoran i solidaran", poručila je prim. dr. sc. Marina Payerl-Pal, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.