Kekin: HZZO svake godine iskrcava desetke milijuna eura privatnoj poliklinici

Foto: Pixsell/Patrik Macek

Zastupnica Možemo Ivana Kekin ustvrdila je danas na saborskom aktualcu da se novac iz javnog zdravstva izvlači sve besramnije, a premijer Andrej Plenković odgovorio joj je da je za njegove vlade upravo za javno zdravstvo nabavljen 21 aparat za 85 milijuna eura.

"Zanimljivo je da niste spomenuli da smo upravo sada, u vremenu naše vlade, za 85 milijuna eura nabavili 21 aparat za javno zdravstvo", rekao je Plenković tijekom aktualca u Hrvatskom saboru odgovarajući na pitanje Ivane Kekin. Najavio je i da će do 2025., po riječima ministra zdravstva Vilija Beroša, nabaviti tri aparata kakva sada za liječenje raka ima privatna poliklinika Radiochirurgija Zagreb.

"HZZO svake godine iskrcava desetke milijuna eura privatnoj poliklinici"

Kekin je upozorila na, kako je rekla, sve besramnije izvlačenje novca iz javnog zdravstvenog sustava u privatni. Kao primjer je navela privatnu polikliniku Radiochirurgija Zagreb, koja je u vlasništvu Dragana Schwarza, bivšeg državnog tajnika ministra Dragana Primorca u doba dok su "još bili Sanaderovi dečki". 

Rekla je da je ta privatna poliklinika još 2022. nabavila aparat za liječenje raka kakav još ne postoji u javnom sustavu. Stoga HZZO svake godine "iskrcava" desetke milijuna eura toj privatnoj poliklinici, rekla je upozorivši i da je Hrvatska i dalje druga najgora u EU po smrtnosti od raka. 

"Kako vas nije sram?"

Kekin je, pokazujući fotografiju, upitala Plenkovića kako ga nije sram hvaliti se na stranicama vlade fotografijom na kojoj se nalaze on (Plenković) i Schwarz u njegovoj privatnoj poliklinici na kojoj se "divi" još jednom skupocjenom aparatu koji neće napraviti ništa za tu tragičnu statistiku, "ali će sigurno napraviti nešto za pozamašne". 

"Poštovana zastupnice Kekin, pa vi ste 'stalkerica' (uhoda). Vi nosate moje slike okolo po saboru, to još nisam primijetio nakon što je (Gordan) Maras nestao iz sabora i trčao jednom za mnom po odborima", kazao joj je Plenković. Upitao ju je smeta li joj što su na poziv otišli u posjet jednoj poliklinici te postoji li propis koji to zabranjuje. 

"Vidim samo sječu glava ravnatelja koji nisu po volji HDZ-u"

Ivica Baksa (Nezavisna Platforma Sjever) upozorio je da je početkom ove godine država preuzela osnivačka prava nad općim i županijskim bolnicama kako bi se poboljšale zdravstvene usluge za pacijente. No nakon deset mjeseci pacijenti ne vide nikakve rezultate, već samo "sječu glava" ravnatelja bolnica koji nisu po volji HDZ-u.

Plenković je rekao kako u Općoj bolnici Čakovec nije smijenjen njezin ravnatelj niti će se ikome nešto u toj bolnici dogoditi. "Ništa se ne otima. Cilj je bolje i pristupačnije zdravstvo, bolje usluge svim građanima, veća koordinativna uloga Ministarstva zdravstva", poručio je.

Primorac: Predložit ćemo daljnje povećanje osobnog odbitka i povećati odbitke za za uzdržavane članove

Potpredsjednik vlade i ministar financija Marko Primorac je, na upit HDZ-ove Sande Livije Maduna hoće li se zadržati smjer rasterećivanja i prebacivanja poreznog tereta s rada na imovinu te porezno rasterećivanje mladih, odgovorio da je kontinuirana ambicija vlade povećanje pravednosti poreznog sustava. Stoga, dodao je, što veće povećanje pravednosti poreznog sustava ide u smjeru što većeg rasterećenja rada, uz kompenziranje gubitka poreznih prihoda povećanjem mogućnosti opterećenja nekretnina.

Istaknuo je da je više od 80 posto jedinica lokalne samouprave, koje su imale uveden prirez, odlučilo ne kompenzirati gubitak prireza. Pri tome su mahom povećavale porezno opterećenje kuća za odmor tako da je oko 150 jedinica lokalne samouprave povećalo opterećenje kuća za odmor iznad prijašnje propisane maksimalne granice, a oko 55 jedinica lokalne samouprave je utvrdilo porez na kuće na odmor na maksimalni iznos od pet eura.

Govorio i ministar rada

Najavio je da će u idućem poreznom rasterećenju rada u idućem krugu poreznih izmjena, koje će stupiti na snagu od 1. siječnja 2025., predložiti daljnje povećanje osobnog odbitka s 560 na 600 eura. Također, povećat će se i odbici za uzdržavane članove, kao i svi neoporezivi primitci koji se vežu uz osnovicu osobnog odbitka. Također, povećat će se i prag za ulazak u višu stopu poreza na dohodak na osnovicu od 60.000 eura na godišnjoj razini.        

Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić (HDZ) je, na pitanje stranačke kolegice Ljubice Lukačić hoće li do kraja godine biti doneseno rješenje za inkluzivni dodatak za korisnike koji su u sustavu, odgovorio da će svi koji su bili u sustavu od 1. siječnja 2024., a imaju pravo na inkluzivni dodatak, dobiti razliku na ona prava koja su do sada konzumirali. Uz to, rekao je, svi će po službenoj dužnosti na vrijeme dobiti inkluzivni dodatak.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.