Kekin: Izvješće o e-savjetovanju je krivotvoreno zbog Mladeži HDZ-a

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

OPORBENE saborske zastupnice optužile su u petak državnu tajnicu Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Željku Josić da je krivotvorila izvješće o e-savjetovanju o izmjenama Zakona o savjetima mladih kako bi se uvrstili prijedlozi Mladeži HDZ-a, što je ona odbacila.

"Izvješće o savjetovanju s javnošću koje je priloženo uz zakon je lažirano, krivotvoreno, mijenjano. Savjetovanje se provodilo od 30. prosinca 2022. do 31. siječnja 2023., a izvješće objavljeno 28. veljače u kojem su svi prijedlozi Mladeži HDZ -a odbijeni, da bi se ono u proljeće izmijenilo i prijedlozi Mladeži HDZ-a prihvatili", kazala je Sabina Glasovac (SDP).

"Je li vaša poruka mladima da je u redu krivotvoriti dokument. Ne samo da ste krivotvorili izvješće nego i lažete", poručila je Glasovac državnoj tajnici Josić tijekom rasprave o izmjenama Zakona o savjetima mladih. Pod čijim pritiskom ste krivotvorili izvješće o provedenom javnom savjetovanju, je li to bio premijer ili ministar, zanimalo je Mirelu Ahmetović (SDP).

"Pokazujemo da u Hrvatskoj nisu svi jednaki"

Isto je upitala i Ivana Kekin (Možemo!) koja je ustvrdila da je izvješće promijenjeno kako bi se za Mladež HDZ-a osnovao Nacionalni savjet mladih Hrvatske kao "nadtijelo koje bi koordinirao savjetima mladih lokalnih jedinica, davao im preporuke i naputke". "Nema politike za mlade, ali ima za Mladež HDZ-a", ustvrdila je Kekin.

Želi se sve one nezavisne koji su u savjetima mladih staviti pod šapu nacionalnog savjeta u kojem sjedi Mladež HDZ-a, porobiti i taj dio Hrvatske, ocijenila je Sandra Benčić (Možemo!). Optužbama za krivotvorenje dokumenta pridružila se i Ivana Posavec Krivec (Socijaldemokrati) zatraživši od Josić da se ispriča i povuče zakon iz procedure.

"Na ovom primjeru gdje je važno samo imati plavu iskaznicu HDZ-a da bi se mijenjala zakonska procedura pokazujemo da u Hrvatskoj nisu svi jednaki i da nemaju svi jednake prilike", rekla je Posavec Krivec. 

"Mogu se uvažiti komentari i nakon e-savjetovanja"

"Je li poruka mladima da odustanu od bavljenja politikom i bježe iz Hrvatske glavom bez obzira?" upitala je zastupnica Socijaldemokrata. Državna tajnica Josić optužbe o krivotvorenju odbacuje te pojašnjava proceduru donošenja zakonskih prijedloga.

Nakon što radna skupina izradi prijedlog i usuglasi ga s državnim tijelima, on ide na savjetovanje s javnošću, a nakon toga ponovo ide na usklađivanje s državnim tijelima i radnim tijelima vlade, pojasnila je. "Svaki zakon može doživjeti izmjenu i mogu se uvažiti komentari i nakon e-savjetovanja", kazala je Josić istaknuvši da procedura nije prekršena.

Izmjene i dopune Zakona o savjetima mladih predlažu se, istaknula je Josić, kako bi se unaprijedilo savjetovanje s mladima, potaknulo ih na aktivnije sudjelovanje u društvenom životu i angažmanu u lokalnoj sredini.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.