Ukrajinci su dočekali F-16, ali žele još jednu odluku od Bidena prije nego što ode

Foto: EPA, Profimedia

Bidenova administracija je "otvorena" za slanje krstarećih projektila dugog dometa u Ukrajinu, što je potez koji bi ukrajinskim avionima F-16 dao veću borbenu moć. 

Još nije donesena konačna odluka o slanju projektila JASSM, ali administracija sada radi na kompliciranim detaljima, kazao je neimenovani dužnosnik Bidenove administracije. Ti detalji uključuju provjere prijenosa osjetljivih tehnologija i osiguravanje da ukrajinski zrakoplovi mogu lansirati projektil težak oko 1100 kilograma koji nosi bojevu glavu tešku 450 kilograma. 

Dužnosniku je, zajedno s još dvije osobe upoznate s internim raspravama, odobrena anonimnost kako bi razgovarali o osjetljivim pitanjima. Pentagon je odbio komentirati je li odobrio isporuku projektila. "Razmatramo niz opcija kako bismo ispunili zahtjeve Ukrajine za sigurnosnu pomoć, ali ne možemo reći više", rekao je glasnogovornik Pentagona Jeff Jurgensen.

Razgovori se nastavljaju

Neki članovi Kongresa i politički protivnici optužili su Bidenovu administraciju da se presporo kreće u pružanju Kijevu opreme koja je potrebna za ukrajinsku pobjedu u ratu. Međutim, rat punog opsega traje tek 30 mjeseci. Odobrenja aviona F-16, tenkova Abrams, krstarećih projektila i protuzračnih sustava Patriot transformirali su ono što je nekoć bila vojska iz sovjetske ere u moćnu vojsku. 

Odluka o slanju krstarećih projektila dugog dometa morat će biti donesena u posljednjim mjesecima mandata američkog predsjednika Joea Bidena. 

Ako Biden prihvati zahtjev Kijeva, to bi ukrajinskim zračnim snagama dalo sposobnost koju ima samo nekolicina drugih nacija: lansiranje krstarećeg projektila preko dometa 370 kilometara s borbenog zrakoplova četvrte generacije američke proizvodnje.

Dok se razgovori nastavljaju u Bijeloj kući i Pentagonu, dužnosnik administracije upozorio je da ima još mnogo posla prije nego što bilo kakve rakete zaista stignu do Ukrajine, uključujući i osiguravanje da postojeći avioni Kijeva iz sovjetske ere i svježe isporučeni avioni F-16 mogu lansirati projektil na ciljeve udaljene 370 kilometara. 

Kijev nezadovoljan ograničenjima

Pentagon već radi s Ukrajinom na tim tehničkim pitanjima, izjavilo je dvoje sugovornika za Politico. JASSM, koji je razvio Lockheed Martin, SAD je štedljivo koristio u borbi i dijelio ga je sa samo nekolicinom bliskih saveznika.

Ograničenja koja propisuju da Ukrajina ne može koristiti oružje dobiveno od Amerikanaca za gađanje meta unutar Rusije, osim ako nije neposredno kod granice i isključivo za samoobranu, frustrirala su Kijev.

Ionako bi moglo biti prekasno za Ukrajinu da upotrijebi svoje postojeće projektile za napad na ruske zrakoplove u njihovim bazama, budući da je ruska vojska u svibnju pomaknula svoje lovce izvan dometa tih projektila, prema dužnosniku administracije.

Velik interes za projektilima

Dok Ukrajina traži od SAD-a da ublaži svoja pravila, Moskva je koristila svoje borbene zrakoplove koji su sigurno letjeli unutar Rusije kako bi lansirala klizne bombe na ukrajinske gradove, ubijajući civile.

Ukrajinski parlamentarci i savjetnici predsjednika Volodimira Zelenskog posljednjih su nekoliko mjeseci vršili pritisak na Bidenove dužnosnike i zastupnike na Capitol Hillu da pošalju projektile JASSM. Taj je pritisak porastao kada je grupa ukrajinskih parlamentaraca posjetila Washington u srpnju. Njihov je zahtjev stigao do Bidenovog savjetnika za nacionalnu sigurnost Jakea Sullivana.

Poljska, Australija i Finska već imaju JASSM, dok su Japan i Nizozemska potpisali ugovore o kupnji projektila u srpnju, a isporuka se očekuje u narednim godinama. Njemačka, Grčka, Rumunjska i Danska također su u pregovorima o kupnji projektila.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.