Kijev sprema veliku ofenzivu. "Teren se radikalno promijenio. Tri su smjera napada"

Foto: Profimedia, Epa

VEĆ SE dulje govori o velikoj ukrajinskoj ofenzivi koja bi mogla promijeniti tijek rata koji traje već više od godinu dana. Neko uvriježeno mišljenje jest to da bi ofenziva trebala početi na proljeće. Međutim, vlada velika šutnja oko mogućeg napada uz koji bi Ukrajina oslobodila dio svojeg teritorija. Postoje neke indicije da bi se ofenziva mogla dogoditi u sljedećih mjesec dana.

Ofenziva bi išla duž južne obale Crnog mora i Azovskog mora?

Kako je pisao The New York Times, smatra se da Ukrajina planira zabiti klin kroz teritorij pod ruskom okupacijom duž južne obale Crnog mora i Azovskog mora, u blizini Krima, ili tražiti preokret u borbama u regiji Donbasa. Opcije su i jedno i drugo.

>>Posvuda su znakovi da kreće protunapad. "Obnavlja se Azov, izazovi su zastrašujući"

"Ako oružje i obučene trupe dođu na svoje mjesto na vrijeme, Ukrajina je sposobna ruskoj vojsci nanijeti gubitke koji bi mogli imati dalekosežne geopolitičke posljedice", rekla je za NYT Evelyn Farkas, direktorica Instituta McCain.

Predstavila je nekoć nezamisliv ishod prema kojem bi Ukrajina mogla Rusiju učiniti oslabljenom vojnom silom u istočnoj Europi, s malo utjecaja u pregovorima o okončanju rata. Ona smatra da bi se mnogo toga moglo promijeniti priljevom novog zapadnog oružja na prve crte bojišnice i desetaka tisuća ukrajinskih vojnika koji su se za operaciju obučavali kod kuće i u Europi.

U protuofenzivu će Ukrajina vjerojatno krenuti intenzivnim topničkim napadom na uskom dijelu bojišnice, kažu vojni analitičari, nakon čega će krenuti ekipe za razminiranje i tenkovski napadi. Očekuje se da će Ukrajina udariti na jug, gdje se teren kreće od široko otvorenih poljoprivrednih polja, sa samo rijetkim drvoredima za zaklon, do gradova i sela.

Potisak od oko 75 kilometara preko stepe od sadašnjih linija bojišnice do grada Melitopolja, koji je okupirala Rusija, podijelio bi teritorij pod ruskom kontrolom u dvije zone, prekinuo linije opskrbe i stavio ruske baze na Krimu u domet ukrajinskog topništva, piše NYT.

Obnovljen Azovstal

Priprema novaka za zamjenu poginulih, ranjenih i iscrpljenih vojnika odvija se mjesecima. Deseci tisuća novaka prošli su obuku u Europi i unutar Ukrajine. Ustrojene su i nove postrojbe. U jurišne postrojbe prijavilo se oko 35.000 Ukrajinaca.

U jednom od najupečatljivijih primjera obnove vojske, ministarstvo unutarnjih poslova obnavlja desetkovanu postrojbu Azov, čiji su svi aktivni vojnici ubijeni, ranjeni ili zarobljeni tijekom opsade Mariupolja i zadržavanja u čeličani Azovstal prošlog proljeća.

Drugi su poginuli u eksploziji u barakama za ruske ratne zarobljenike u Olenivki. Nedavno su novaci Azova u bazi u borovoj šumi marširali, mirno stajali i radili sklekove. Učili su osnovne vojničke vještine u pet tjedana. "Obučavat ćemo nove ljude kako bismo ih podigli na našu razinu", rekao je poručnik Samojlenko, koji je oslobođen iz ruskog zarobljeništva u razmjeni zarobljenika.

Iscurili tajni dokumenti

"Znamo kako se Rusija bori i znamo kako joj se suprotstaviti. Otpornost je sposobnost pronalaženja novih ljudi, kretanja naprijed", rekao je poručnik Samojlenko.

Također, tajni ratni dokumenti s detaljima planova SAD-a i NATO-a za jačanje ukrajinske vojske uoči planirane ofenzive protiv ruskih snaga su ovog tjedna objavljeni na društvenim medijima, potvrdili su za The New York Times viši dužnosnici administracije američkog predsjednika Joea Bidena.

U dokumentima nema konkretnih borbenih planova u kojima bi stajalo kako, kad i gdje Ukrajinci planiraju pokrenuti svoju ofenzivu, za koju američki dužnosnici kažu da je "vjerojatna" u narednih oko mjesec dana.

Dokumenti su, javlja NYT, stari oko pet tjedana, stoga donose američki i ukrajinski pogled na ofenzivu koji datira od oko 1. ožujka, odnosno donosi pregled onog što bi Ukrajincima moglo trebati za ofenzivu.

Ogorec za Index: Ukrajina je pod blatom, teško bi sad bilo izvesti ofenzivu

Vojni analitičar Marinko Ogorec govori za Index kako se o ovim stvarima obično ne upozorava unaprijed.

"Najavljuje se ukrajinska ofenziva, ali to se u ratnim djelovanjima ne radi. Ne postoji navika da protivnika upozoravate. Zato ovo možemo svrstati pod kategoriju specijalnog ratovanja, možemo to nazvati specijalnom operacijom koja za cilj ima psihološko djelovanje. I takve akcije doprinose ukupnom vojnom dojmu. Vjerujte da se ovo drži u tajnosti, a puštaju se ponekad i dezinformacije kako bi se zavarao protivnik", govori.

No kad bi bilo idealno da se ofenziva dogodi?

"Za sada je taj prostor pod velikim blatom. To blato u velikoj mjeri otežava kretanje teških vozila i teške mehanizacije. Teško bi sada tu išlo kretanje. Ofenziva bez teške ratne opreme ne bi bila uspješna. Tek kad se stabilizira tlo, može se pokrenuti velika ratna operacija.

Ako ćemo gledati u povijest, uvijek su na tim područjima velika ratna djelovanja bila u kasno proljeće, ljeto, ranu jesen. To i jesu razdoblja kad ofenzivu možemo očekivati", poručuje Ogorec.

"Ukrajinci trebaju skrivati informacije o zapadnom oružju"

A gdje bi se to trebalo zbiti?

"Ne možemo to pretpostavljati. Može biti sjeverno, kao što je bilo kod Harkiva, ili će krenuti preko Melitopolja, teško je reći. Možda će se izolirati Krim. Tri su ili četiri smjera. Vojni analitičari, dakle stratezi na terenu, itekako dobro procjenjuju i razmišljaju o dobrim ili lošim smjerovima", objasnio je

Odgovorio je na pitanje koliko Ukrajina može računati na zapadnu pomoć, odnosno oružje.

"Jedna količina oružja je već stigla. Koliko čega, ne zna se. Ne znamo je li to stotinu tenkova, dvije stotine tenkova... Ne postoje informacije koliko je čega stiglo, to su podaci koje Ukrajinci trebaju skrivati", napominje.

Uz sve navedeno treba reći kako je Institut za proučavanje rata (ISW) sa sjedištem u Washingtonu izvijestio da ruska zimska ofenziva u istočnoj Ukrajini nije uspjela postići cilj Kremlja da do 31. ožujka zauzme administrativne granice Donjecke i Luhanske oblasti.

To je rašireno stajalište među ruskim, ukrajinskim i zapadnim izvorima, objavio je Institut. ISW dodaje da se među ruskim vojnim blogerima sve više nagađa da bi Rusija uskoro mogla reorganizirati svoje visoko vojno zapovjedništvo s obzirom na neuspjelu ofenzivu.

"Rusko djelovanje kod Bahmuta nije ofenziva"

"Nisam primijetio da su imali ofenzivu širokih razmjera. Ono oko Bahmuta nije ofenziva. To su permanentna djelovanja u kojima Rusi drobe sustav obrane pred sobom. Vrlo sporo, s izuzetno velikom količinom streljiva i sa značajnim gubicima, kako na svojoj tako i ukrajinskoj strani. To je drugačiji oblik djelovanja. Ofenzive su nagli prodori, ovdje toga nema. Vidimo frontalno potiskivanje i mrvljenje protivnika, vrlo teško je zato reći da ofenziva nije uspjela

Ne može propasti ono što nije počelo, te naznake o propasti se tiču ipak dezinformacija koje spadaju pod medijski rat, opet u funkciji specijalnog rata radi ostvarenja psiholoških prednosti", objasnio je.

"U svakom slučaju, teško je reći više oko ukrajinske ofenzive i toga bi li mogla doživjeti uspjeh ili poraz. Osobno bih volio da uspiju ostvariti naum, ali nisam siguran koliko je to moguće i hoće li doći uopće do ofenzive. Ipak su to pretpostavke", zaključio je Ogorec.

Tabak: Najave o ukrajinskoj proljetnoj ofenzivi treba uzeti sa zrnom soli

Vojni analitičar Igor Tabak gostovao je na N1 televiziji i između ostalog komentirao spekulacije o pripremi ukrajinske proljetne ofenzive.

"Najave o ukrajinskoj proljetnoj ofenzivi treba uzeti sa zrnom soli. Snježne padaline u Donbasu radikalno su razmočile teren i jasno je da sljedećih nekoliko tjedana velike ofenzive neće biti", kazao je Tabak.

Tabak je podsjetio i kako postoji dosta točaka gdje su bojišnice gotovo na rubu gradova, poput Kremine ili Avdivke, koja je praktički prigradsko naselje Donjecka.

"Ondje su borbe statične već godinu dana. Kao i u Bahmutu, gdje su Rusi stigli još u jesen. To su, primjerice, mjesta koja manje ovise o prohodnosti jer se u njima ne koriste toliko vozila, nego pješaštvo", objasnio je vojni analitičar.

Tabak dodaje i da razlika u brojnosti ljudstva između Rusa i Ukrajinaca nije toliko velika koliko je, u korist Rusije, nesrazmjer vatrene moći i zračnih snaga.

"Obje strane pokušavaju uočiti slabe točke neprijatelja. Sve priče o ofenzivi u idealnom slučaju vode i do prestrojavanja ljudstva. Ukrajinci su tako pričajući o napadu na Herson doveli do prestrojavanja ruskih snaga, pa su u Harkivskoj oblasti Rusi ostavili slabo branjenu liniju", dodao je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.