Kina uvela carine na europske žestice

Ilustracija: Flickr/Sergey Melkonov

Kina je uvela privremene carine na uvoz žestokih pića iz EU, zaključivši da bi njihove nerealno niske prodajne cijene mogle naškoditi domaćim proizvođačima. Početkom godine Kina je otvorila istragu o mogućem dampingu žestica iz Europske unije, zaključivši da je udruga domaćih proizvođača podastrla „relevantne dokaze" da su njihove prodajne cijene niže od troškova proizvodnje.

Istraga je obuhvatila razdoblje od listopada 2022. do rujna 2023. i štetu u kineskom sektoru proizvodnje žestica u razdoblju od 2019. do 2023. Europske destilerije prodavale su žestoka pića uz popust od 30.6 do 39 posto, objavilo je ministarstvo.

Udruga proizvođača konjaka BNIC ustvrdila je pak u siječnju da je popust iznosio 15.88 posto i da je "posebno skroman u usporedbi s onim što je opće prihvaćeno kao osnova za antidampinšku istragu".

U srpnju tvrtke koje stoje iza brendova Martell, vlasništva Pernod Ricarda, te Remy Martina, poslovanja Remy Cointreaua, i Hennessyja, u vlasništvu LVMH-a, dobile su, prema navodima neimenovanog izvora, poziv da sudjeluju u istrazi. 

Proizvođači su tražili da se čuje i njihov glas i otići će na sastanak, rekao je tada putem elektronske pošte glasnogovornik udruge BNIC, dodavši da planiraju surađivati i u budućnosti.

Odluka o našoj sudbini bit će na koncu konca donesena u političkim pregovorima, rekao je tada neimenovani izvor, dodajući da su proizvođači konjaka "oprezno optimistični" pred razgovore dužnosnika Pekinga i Bruxellesa o trgovinskim sporovima. EU je u međuvremenu uveo dodatne carine na kineske električne automobile, a kinesko ministarstvo trgovine najavilo je preliminarne carine na uvoz europskih žestica.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.