Kina uvodi restrikcije za izvoz dronova, razlog je rat u Ukrajini

Foto: EPA

Peking je postavio ograničenja na izvoz civilnih dronova u inozemstvo navodeći ukrajinsko-ruski rat kao razlog za tu odluku.

Ograničenja opreme uključujući neke motore za bespilotne letjelice, lasere, komunikacijsku opremu i sustave protiv letjelica stupaju na snagu 1. rujna, kao i potpuna zabrana izvoza bespilotnih letjelica u vojne svrhe.

Dronovi su igrali veliku ulogu u ratu, a njihova upotreba je uključivala izviđanje, bacanje ubojnih sredstava na bojno polje ili jednostavno slanje da razbijaju mete kao "kamikaze dronovi", kao što je to bio slučaj kod napada u Moskvi tijekom vikenda.

Vjeruje se da je Kina primijetila korištenje svoje tehnologije i želi spriječiti svoju povezanost s bilo kojom od bespilotnih letjelica koje se koriste u bilo kakvom vojnom svojstvu u aktualnom ratu.

"Nikada nismo dizajnirali i izrađivali proizvode i opremu za vojnu uporabu, niti smo ikada plasirali ili prodavali naše proizvode za upotrebu u vojnim sukobima ili ratovima u bilo kojoj zemlji", rekao je tamošnji proizvođač dronova.

Dok se predsjednik Xi Jinping smatra pouzdanim prijateljem Vladimira Putina, Kina je službeno ostala neutralna u sukobu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.