Došlo je do sukoba između kineske i indijske vojske, obje zemlje su nuklearne sile

Ilustracija: EPA

INDIJSKE i kineske trupe sukobile su se na spornoj himalajskoj granici. Radi se o prvom takvom incidentu između dviju nuklearnih azijskih sila u gotovo dvije godine. Indijsko ministarstvo obrane je priopćilo da su vojnici s obje strane tijekom incidenta, koji se dogodio u petak, zadobili lakše ozljede.

Sporna granica dugačka 3379 kilometara već je dugo izvor netrpeljivosti između New Delhija i Pekinga, a napetosti su naglo eskalirale u lipnju 2020. kada je prilikom sličnog sukoba život izgubilo najmanje 20 indijskih i četiri kineska vojnika. Indijski ministar obrane Rajnath Singh je jučer optužio trupe Kineske narodnooslobodilačke vojske (PLA) da pokušavaju prijeći granicu dviju zemalja.

"Okršaj koji je uslijedio doveo je do fizičkog obračuna u kojem je indijska vojska hrabro spriječila kinesku da prijeđe na naš teritorij i natjerala ih da se vrate na svoje položaje", rekao je Singh, dodajući da s indijske strane nije bilo ozbiljnih ozljeda.

Kina nije komentirala incident

U svom ranijem priopćenju, indijsko ministarstvo obrane je reklo da su se obje strane "odmah povukle iz tog područja" i da su zapovjednici zemalja održali sastanak kako bi raspravili ovo pitanje u "skladu s mehanizmima za održavanje mira", piše CNN.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova na jučerašnjoj konferenciji za novinare nije izravno potvrdilo incident te je navelo da se takve stvari rješavaju diplomatskim putem

"Koliko mi znamo, kinesko-indijska granična zona je stabilna i obje strane održavaju nesmetanu komunikaciju o pitanjima koja se odnose na granicu putem diplomatskih i vojnih kanala", odgovorio je glasnogovornik Wang Wenbin na pitanje o incidentu.

Indija i Kina zaratile su oko svojih graničnih područja 1962., naposljetku uspostavivši sporazum. No, dvije se zemlje ne slažu oko točne lokacije granice te se često međusobno optužuju za njen prelazak ili želju za proširenjem teritorija.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.