Kineska kompanija koja je izgradila Pelješki most gradit će i autocestu kod Mostara

Foto: Zoran Grizelj/PIXSELL

Kineska kompanija China Road and Bridge Corporation (CRBC), koja je izgradila Pelješki most, dobila je posao izgradnje 5.1 kilometra duge dionice autoceste na koridoru Vc koja bi trebala povezati Mostar s ostatkom tog prometnog paneuropskog koridora na jugu, koji završava u Pločama.

Ugovor o izgradnji poddionice Kvanj – Buna u Mostaru potpisali su predstavnici javnog poduzeća Autocesta Federacije BiH, kineskog CRBC-a i konzorcija te vlasti Federacije BiH, priopćeno je iz Autocesta FBiH.

"Važan dan za BiH"

"Ovo je važan dan za Hercegovinu i za cijelu zemlju, jer ovim potpisivanjem počinje novi investicijski ciklus u kojem ćemo zajedničkim naporima realizirati nove projekte autoceste na koridoru Vc, koji su ujedno i novi ekonomski i razvojni poticaj za Bosnu i Hercegovinu", rekao je direktor Autocesta FBiH Denis Lasić.

Dodao je kako će se u sljedećih mjeseca dana potpisati i sporazum za izgradnju dionice na autocesti Mostar jug – tunel Kvanj, čijim završetkom će taj grad biti povezan s južnim dijelom paneuropskog koridora Vc.

Kineski CRBC izgradio je do sada Pelješki most u Hrvatskoj te dionicu autoceste u Crnoj Gori Podgorica – Kolašin.

Vrijednost ugovora za izgradnju poddionice Tunel Kvanj – Buna doseže 125.2 milijuna eura, a financirat će se sredstvima Europske investicijske banke (EIB) te bespovratnim sredstvima Europske unije koja su osigurana u okviru Agende za povezivanje preko Investicijskog okvira za Zapadni Balkan (WBIF). Dovršetak izgradnja te dionice autoceste očekuje se u proljeće 2027. godine.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.