Kod američke obale viđeni kineski ratni brodovi

Foto: EPA

Brod američke obalne straže u rutinskoj patroli u Beringovom moru naišao je na nekoliko kineskih ratnih brodova u međunarodnim vodama, ali unutar isključivog gospodarskog pojasa SAD-a, rekli su sinoć dužnosnici, a prenosi AP.

Posada je otkrila tri plovila otprilike 200 kilometara sjeverno od prolaza Amchitka na Aleutskom otočju, rekla je obalna straža u priopćenju. Ubrzo kasnije, posada helikoptera iz zračne postaje obalne straže Kodiak uočila je četvrti brod otprilike 135 kilometara sjeverno od prolaza Amukta.

Sva četiri kineska "plovila su u međunarodnim vodama, ali još uvijek unutar američke isključive ekonomske zone", koja se proteže 370 kilometara od obale SAD-a, stoji u priopćenju.

Djelovali u skladu s međunarodnim pravilima

"Kineski brodovi djelovali su u skladu s međunarodnim pravilima i normama", rekla je kontraadmiralica Megan Dean, zapovjednica tamošnje obalne straže. "Isplovili smo kako bismo osigurali da ne bude poremećaja u interesima SAD-a u pomorskom okruženju oko Aljaske."

To nije bio prvi put da su brodovi kineske ratne mornarice plovili blizu voda Aljaske. U rujnu 2022. uočena je krstarica s navođenim raketama iz Kine u Beringovom moru, godinu dana prije brodovi obalne straže u Beringovom moru i sjevernom Tihom oceanu naišli su na kineske brodove, oko 80 kilometara od Aleutskih otoka.

Američka vojska rutinski provodi ono što naziva "operacijama slobode plovidbe" u spornim vodama u Aziji koje Kina smatra svojima, raspoređujući mornaričke brodove u Južnom kineskom moru. SAD kaže da je sloboda plovidbe u vodama u američkom nacionalnom interesu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.