Kinesko gospodarstvo poraslo u drugom tromjesečju

Foto: EPA

KINESKO gospodarstvo poraslo je u drugom tromjesečju 3,2 posto na godišnjoj razini, poduprto domaćom potražnjom, pokazali su u četvrtak službeni podaci, potvrđujući oporavak od teških posljedica epidemije koronavirusa. 

Zaraza je buknula krajem prošle godine a vlada je u siječnju uvela stroge mjere, zabranivši građanima kretanje i naredivši zatvaranje kompanija kako bi uspostavila kontrolu nad virusom.

U takvim je uvjetima drugo gospodarstvo svijeta u prva tri ovogodišnja mjeseca palo prvi puta otkada je vlada počela 1992. počela objavljivati podatke, i to 6,8 posto.

Podaci za prva dva ovogodišnja tromjesečja odgovaraju padu aktivnosti u prvoj polovini godine za 1,6 posto, napomenuo je državni statistički ured.

Gospodarstvo vraćeno u normalu

U 2019. godini drugo gospodarstvo svijeta poraslo je 6,1 posto, podsjeća agencija dpa.

Motor rasta u razdoblju od travnja do lipnja bili su domaća potražnja i rast industrijske proizvodnje i usluga, a jasno se primjećuje i utjecaj mjera potpore koje je pripremila vlada, dodaje dpa.

Gospodarstvo se mora nastaviti prilagođavati rizicima koje je jako teško brojčano izraziti, upozoravaju stručnjaci. objašnjavajući da bi rast u idućim mjesecima mogli ugroziti trgovinski i tehnološki sporovi sa Sjedinjenim Državama i mogući kontinuirani pad svjetskog gospodarstva.  

Mnoge kineske kompanije nakon pandemije još uvijek jedva preživljavaju, a milijuni su građana bez posla. Prijeti i opasnost drugog vala epidemije ove jeseni ili zime, kada temperature ponovo padnu, podsjećaju stručnjaci.

Kina trenutno bilježi tek sporadične slučajeve zaraze i život i gospodarstvo vratili su se u normalu, konstatira dpa.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.