Kinezima porasla industrijska dobit, ali nisu baš zadovoljni

Foto: EPA

Kineska industrijska dobit porasla je u srpnju bržim tempom nego mjesec dana prije, zahvaljujući proizvodnji napredne tehnologije, no slaba domaća potražnja i dalje otežava oporavak drugog najvećeg svjetskog gospodarstva.

Dobit je u srpnju skočila za 4.1 posto na godišnjoj razini, nakon 3.6-postotnog rata u lipnju, pokazali su u utorak objavljeni podaci kineskog Državnog ureda za statistiku (NBS).

Proizvodni sektor napredne tehnologije, koji uključuje proizvodnju litij-ionskih baterija i poluvodiča te srodne opreme, predvodio je rastom od 12.8 posto u prvih sedam ovogodišnjih mjeseci, pokazuju podaci.

Od siječnja do srpnja dobit je porasla nešto bržim tempom od 4.6 posto u odnosu na prvo polugodište, kada je zabilježen rast od 3.5 posto.

To je potaknulo nadu da bi se rast gospodarstva mogao ubrzati, no ostaje vidjeti kakvi će biti podaci o dobiti kompanija u kolovozu, s obzirom na to da su podaci o tvorničkoj proizvodnji, izvozu, cijenama i broju bankovnih zajmova u tom mjesecu bili slabi.

"Blagi rast industrijske dobiti pokazao je da poticajne mjere počinju djelovati jer tvornički sektor prolazi kroz tranziciju i nadogradnju", rekao je Zhou Maohua, analitičar u banci China Everbright.

Ipak, "domaća potražnja ostaje slaba dok je vanjsko okruženje složeno i nestabilno", rekao je statističar NBS-a Wei Ning, koji smatra da su potrebni dodatni napori kako bi se potaknulo domaću potražnju.

Kineske vlasti ciljaju rast gospodarstva u ovoj godini od oko 5 posto, kao što je to bilo lani, no dosad objavljeni gospodarski podaci pokazuju da je taj cilj još osjetno udaljen. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.