Kladionice: Trump pobjeđuje

Foto: EPA

Omjeri na značajnoj platformi za klađenje na ishod američkih predsjedničkih izbora ovog su se tjedna pomaknuli u korist republikanskog kandidata Donalda Trumpa. 

Polymarket, platforma koja korisnicima omogućuje nekonvencionalno klađenje na događaje poput izbora, procjenjuje da Trump ima 53.6 posto šansi za pobjedu, dok njegovoj protukandidatkinji Kamali Harris daju 45.7 posto. 

Ključna promjena dogodila se u ponedjeljak kad su Trumpove šanse porasle s 50.9 na 53.3 posto, a Kamaline pale s 48.2 na 46.1 posto, piše Forbes. Trumpove šanse na Polymarketu nisu bile na ovako visokoj razini još od početka kolovoza, nedugo nakon što je Kamala preuzela demokratsku nominaciju od aktualnog predsjednika Joea Bidena. 

Neke kladionice ograničavaju iznos uplate

Trump je prestigao Kamalu i prema Election Betting Oddsu, koji zbraja vjerojatnosti pobjede implicirane na platformama za klađenje na ishod predsjedničkih izbora, uključujući Polymarket. Republikanski kandidat nije bio u vodstvu prema Election Betting Oddsu još od 10. rujna. 

Pokrenula se rasprava o tome što je uzrokovalo tako snažan zaokret u Trumpovu korist na Polymarketu. Neki korisnici društvenih mreža primijetili su da je do zaokreta došlo kad je jedan anonimni korisnik pod imenom "Fredi9999" povećao svoje oklade na Trumpovu pobjedu na više od 4 milijuna dolara. 

Polymarket ne ograničava uplate pojedinačnih kladioničara kao što to rade PredictIt (ograničenje od 850 dolara) ili Kalshi (prethodno ograničenje od 25.000 dolara, ali ovaj tjedan prihvatio uplatu od 60.000 dolara na Trumpovu pobjedu). 

Musk preuzima zasluge

Stoga neki smatraju da su se Trumpovi izgledi na Polymarketu promijenili kao rezultat kupovne aktivnosti jednog ili nekolicine velikih kladitelja, a ne kao posljedica neke značajne promjene u izbornom okruženju. 

Američki multimilijarder Elon Musk povezao je promjene kladioničarskih koeficijenata sa svojim pojavljivanjem na Trumpovom skupu u Pennsylvaniji. Poručio je da su koeficijenti "točniji od anketa jer je stvaran novac u pitanju". 

Trump ima veće šanse i prema nekim drugim kladionicama: Betfair 50-45, Betsson  53-48, Bovada 52-48, Bwin 52-48, Points Bet 52-49 i Smarkets 50-47. Istovremeno, nacionalne ankete pokazuju da Kamala ima neznatnu prednost nad Trumpom. 

Međutim, ne smije se zanemariti američki izborni sustav u kojem svaka savezna država nosi određen broj elektora. Stoga je moguće da kandidat osvoji više glasova, ali ne pobijedi na izborima. Takva situacija dogodila se 2016. kad je Trump pobijedio Hillary Clinton. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.