Ključni ukrajinski grad je pred padom. Roditelji skrivaju djecu od evakuacija

Foto: Profimedia

Roditelji skrivaju djecu od lokalnih vlasti kako bi izbjegli obveznu evakuaciju u strateški važnom gradu Pokrovsku na istoku Ukrajine, prema kojem ruske snage ubrzano napreduju. Naime, vlasti pozivaju civile u Pokrovsku i oko njega da pobjegnu u sljedeća dva tjedna jer Rusi nadiru prema gradu dok traje nezapamćena ukrajinska ofenziva na Kursku oblast u Rusiji.

Jučer je Rusija objavila da je onemogućila još jedan ukrajinski pokušaj prodora u pograničnu regiju Brjansk. No, Ukrajina zato nastavlja uspješno napredovati u regiji Kursk.

Obavezna evakuacija djece

S druge strane, u istočnoj ukrajinskoj regiji Donjeck djeca se sa svojim roditeljima ili drugim zakonskim skrbnicima moraju obavezno evakuirati iz više lokacija, uključujući Pokrovsk, objavilo je ministarstvo odgovorno za reintegraciju regija koje su bile pod kontrolom Rusije.

Pokrovsk nije velik grad. U njemu je prije rata živjelo 60.000 ljudi, ali mnogi su otišli od početka ruske invazije. No, sada služi kao ključno središte za ukrajinsku vojsku zahvaljujući lakom pristupu Kostjantinivki, drugom vojnom središtu.

Ukrajinska vojska rekla je u srijedu da se oko Pokrovska trenutno vode najžešće borbe u ratu. Branitelji odbijaju ruske napade i bore se na više lokacija.

Obavezna evakuacija obitelji s djecom naređena je u gradu Pokrovsku, obližnjem Mirnogradu i 39 okolnih sela, objavila je vojna uprava grada Pokrovska. Dnevno se evakuira oko 600 do 700 ljudi, priopćila je uprava.

"Nemojte čekati, neće biti bolje"

"Nemojte čekati. Neće biti bolje, samo će biti gore. Odlazite", oštro je upozorio lokalni dužnosnik Juri Tretjak, šef vojne uprave u Mirnogradu, koji je sada manje od 5 kilometara od bojišnice. No, Tretjak je rekao da mnogi ljudi još uvijek oklijevaju s evakuacijom, a neki čak idu toliko daleko da skrivaju djecu od lokalnih vlasti..

"Imamo slučajeva u kojima roditelji skrivaju djecu. Imat ćemo sastanak s policijom na kojem ćemo vidjeti što raditi s takvim ljudima, kako ćemo tražiti roditelje koji skrivaju djecu i daju lažne informacije da su djeca davno otišla", kazao je, dodajući da je opasnost sve veća jer su neki dijelovi grada svakodnevno pod ruskim napadima.

"Oni koji su oklijevali prije tjedan dana uglavnom su odlučili i masovno odlaze", rekao je, istaknuvši da su za stanovnike koji se tek trebaju evakuirati "najčešći argumenti 'nemam kamo' ili 'nitko me ne treba'".

"Rusi napreduju brže od očekivanog"

"Neprijatelj napreduje brže nego što se očekivalo", rekao je Tretjak u intervjuu pa dodao:. "Zato pokušavamo učiniti što je više moguće kako bismo evakuirali ljude do kraja tjedna." 

Dok su naselja u Pokrovsku i oko njega i dalje pod vatrom, rusko Ministarstvo obrane jučer je priopćilo da su ruske snage okupirale obližnje selo Mežove. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je nedavno da se ukrajinske snage pojačavaju u istočnoj regiji kako bi odbile potencijalno rusko napredovanje.

U svom noćnom obraćanju Zelenski je rekao: "Na položajima smo na prvoj liniji, prije svega u Pokrovsku, u Donjecku. Razumijemo poteze neprijatelja i jačamo snage."

Rusija tvrdi da su Ukrajinci pokušali upasti u još jednu rusku regiju

U međuvremenu Rusi tvrde da su odbili ukrajinski pokušaj upada u pograničnu regiju Brjansk

"Dana 21. kolovoza pokušaj infiltracije ukrajinske postrojbe na teritorij Ruske Federacije zaustavljen je u okrugu Klimovski, u regiji Brjansk", objavio je jučer regionalni guverner Aleksandar Bogomaz na svom službenom Telegram kanalu.

Snage ruske Federalne sigurnosne službe (FSB) i vojne jedinice odgovorile su na ukrajinski pokušaj proboja, rekao je Bogomaz, dodajući da je područje na kojem su se sukobi dogodili sada stabilno i pod kontrolom Rusije. Ukrajina nije komentirala navodni upad.

Iznenadno ukrajinsko napredovanje Ukrajine u ruskoj regiji Kursku dovelo je do toga da Ukrajinci kontroliraju i zauzimaju više od 1000 četvornih kilometara ruskog teritorija i ruše ključne mostove u zapadnom dijelu zemlje.

Napad, koji predstavlja veliku neugodnost za Kremlj, predstavlja značajnu promjenu u taktici Kijeva, pri čemu je strana vojska ušla na ruski teritorij prvi put od Drugog svjetskog rata.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.