Što Hamas zapravo želi?

Foto: EPA

Hamas, poput mnogih skupina na Bliskom istoku, i dalje je ogorčen stvaranjem Izraela nakon Drugog svjetskog rata, nešto što su uglavnom promovirale zapadne sile. Hamas i druge palestinske skupine vjeruju da je teritorij zapravo ukraden od zakonitih vlasnika - palestinskog naroda.

Međutim, pristaše Izraela kažu da je to područje pradomovina židovskog naroda, koji je bio prognan nakon invazije Babilonskog Carstva prije više od 2500 godina i kasnije okupacije regije od Rimljana, piše SkyNews u tekstu u kojem objašnjavaju odnos Hamasa s Izraelom.

U desetljećima koja su uslijedila nakon njegovog stvaranja, Izrael je vodio nekoliko ratova i na kraju okupirao Zapadnu obalu i Gazu - suprotno UN-ovoj deklaraciji iz 1947. godine.

Hamas je nastao 1987. godine tijekom ustanka protiv izraelske okupacije Gaze i Zapadne obale.

Dok se Izrael povukao iz Gaze 2005. (Gazom sada upravlja Hamas - ali pod strogim ograničenjima kretanja od Izraela), još uvijek zauzima Zapadnu obalu - nazvanu tako zbog svog položaja zapadno od rijeke Jordan.

Izrael je uspostavio brojna židovska naselja diljem teritorija - što je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda prethodno kritiziralo kao "flagrantno kršenje međunarodnog prava".

Što Hamas želi?

Nakon njenog osnivanja sastavljena je povelja koja proglašava da je Palestinu muslimanima podario Bog i zahtijeva od svih muslimana da poduzmu džihad (sveti rat) protiv "neprijatelja koji uzurpiraju" neke islamske zemlje. Pojednostavljeno, Hamas je želio dovesti do kraja Izraela i povratka Palestine kao islamske države.

Početak povelje uključuje citat koji kaže: "Izrael će postojati i postojat će sve dok ga islam ne uništi, baš kao što je izbrisao druge prije njega."

U početku skupina je glatko odbacila dvodržavno rješenje - ono koje uključuje Izrael i palestinski narod koji žive jedni pored drugih uz međusobno priznanje.

Međutim, 2017. objavljeno je da je povelja prerađena, a Hamas je prihvatio da će palestinska država biti unutar granica koje su postojale prije izraelskog Šestodnevnog rata 1967.

Čini se da je grupa također uklonila elemente koji su bili kritizirani kao antisemitski, ali nikada nije odbacila svoju osnivačku povelju.

Protivnici su tvrdili da su promjene cinični potezi kako bi se Hamas međunarodnoj zajednici učinio prihvatljivijim, piše SkyNews.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.