Ovo što su napravili Bauk i Grbin je duboko nemoralno. To je kokošarenje

NAKON što smo otkrili kako predstojnik Ureda premijera Zvonimir Frka-Petešić živi u državnom stanu za kikiriki, a ta ista država mu je prilično široke ruke kada treba smjestiti i pokretnine, nakon što se i SDP opravdano narugao takvoj formalno zakonskoj, a u suštini duboko nemoralnoj praksi, saznali smo i da čelnici SDP-a vrlo rado koriste, kako se ono lijepo kaže, državnu sisu.

Jer, samo na državnoj sisi možeš imati prebivalište u drugom dijelu države, raditi nekoliko stotina kilometara dalje i imati sve povlastice statusa koje je Branislav Nušić davno opisao kao "državno sisanče".

Kako smo prenijeli, Peđa Grbin je uzimao naknadu za odvojeni život, makar uredno živi sa suprugom u Zagrebu, uz to ide i službeni stan, a od naknade za "odvojeni život" je odustao tek kada je morao upisati dijete u vrtić. Uz to idu i putni troškovi za Pulu, odakle je. Također, Grbinovom stranačkom kolegi Arsenu Bauku po objavama medija plaćamo stanovanje u Zagrebu i putne troškove do Brača.

Bauku je tako u 15 godina dužnosničkih funkcija na račun sjelo oko pet i pol milijuna kuna jer nikada nije promijenio prebivalište. Fini iznos. Za to se može kupiti, da budemo malo slikovitiji, ukupno 59 Dacia Sandero ili ako više volite SUV-ove, 28 KIA Sportagea, po jedna za svaki dan u veljači!

Kod Bauka su i desetljeća "privremenog karaktera"

"Stan nisam kupio jer ne namjeravam tu živjeti. Kad mi završi mandat - ćao đaci. Spreman sam se kladiti za 200.000 kuna da će tako biti", govori Bauk, a o činjenici da u Zagrebu živi od početka devedesetih kaže: "U Zagrebu sam studirao. Sve što sam radio u Zagrebu bilo je privremenog karaktera."

Zanimljivo, ima nas još koji smo s mora, evo autor ovih redova prvi, uredno smo dobivši posao na kontinentu mijenjali prvo boravišta pa kada je stvar postala izglednija i prebivalište. A mogli smo kao i Bauk tumačiti da je njemu Zagreb "školski primjer definicije boravišta koje traje dulje od dvije godine, iznimka iz članka 4", jer se eto misli jednog dana vratiti.

Moguće da i mi drugi jednog dana odlučimo natrag na rodni otok ili u grad – a u međuvremenu smo prijavljeni gdje živimo i radimo, tu plaćamo porez i ne koristimo povlastice tipa odvojenog života, naknade za prijevoz, a sada treba još i provjeriti je li Arsen Bauk koristio i one dodatne povlastice koje za trajekt imaju otočani. Realno, ako imamo tu definiciju "privremenog karaktera" boravka koju koristi Bauk – onda su svi boravci u nekom gradu privremenog karaktera.

Da vi kao obični građani nešto ovako napravite – došla bi vas policija provjeravati.

SDP, čiji je šef Peđa Grbin, a Arsen Bauk jedan od viđenijih članova, oporbena je stranka koja želi na vlast i ističe s pravom kako je HDZ pravomoćno osuđen, kako je HDZ nesposoban, kako su mnogi HDZ-ovi kadrovi korumpirani i kako HDZ zloupotrebljava i državu i pravo i sve pravne institute koji postoje za svoje kadrove i svoje interese. A onda naprave to isto. Ili gore.

Naravno, sada će se obojica vaditi da je to tako dogovoreno u saboru, da propisi to omogućavaju, da su to izuzeci od pravila – no, što mislite, što bi bilo vama drugima da nešto ovako napravite?

Da godinama u firmi ili čak u državnoj i javnoj upravi imate prebivalište gdje ne prebivate, da imate naknadu za odvojeni život, a ne živite odvojeno od obitelji – ili vam jednostavno te naknade ne bi isplatili ili biste imali ozbiljnih problema s Poreznom upravom, da ne spominjemo i neka druga državna tijela koja bi se uključila u priču.

Ukoliko biste uz neku pristojnu plaću prijavili prebivalište u vikendici na Žumberku, kako bi imali manji prirez od zagrebačkog (3% umjesto 18%, što je dobra razlika), vrlo je izvjesno da bi stvar završila provjerama lokacije mobitela i drugima, kako bi se po mobitelu saznalo idete li na spavanje na Žumberak ili samo povremeno dolazite tamo. I ne, ne bi vam pomoglo opravdanje da ste neki "izuzetak". Država običnim građanima uredno prati i češlja i pitanja prebivališta i boravišta baš u pogledu poreza, prireza i povlastica.

Duboko nemoralna priča SDP-a

Čak i da je formalno sve u redu, da je to što su napravili Grbin i Bauk potpuno formalno ispravno – u pitanju su duboko nemoralna ponašanja. Odvojeni život je nešto što je izmišljeno za primjerice policajca koji odlazi u drugi grad po naređenju ili za radnika kojeg firma šalje na dugi, možda i višegodišnji terenski rad u drugi dio države.

Političari, kandidiranjem za sabor sasvim jasno znaju gdje idu – pa im stoga naknada za odvojeni život ni ne treba. Koristiti je – nemoralno je. A koristiti je i pri tome uredno živjeti s obitelji u Zagrebu znači smijanje svima onima koji u taj proračun uplaćuju i omogućavaju egzistenciju političarima.

Drugima, običnim građanima koji ne predstavljaju kokošarsku elitu ove države, da se prijave u susjednu općinu radi nižeg prireza ili kakve sitne povlastice, uredno bi se dvojica u plavom došla raspitivati kod susjeda žive li zaista tu jer, eto, postoje neke razlike u naknadama, porezima, prirezima, povlasticama za otočane… Da to napravi netko s "jačom" plaćom iz realnog sektora, tek bi mu bilo veselo.

SDP-ovci gori od HDZ-a

Ovim kokošarenjem, makar bi se mogla reći i gora riječ s obzirom na to koliki su iznosi u pitanju, podsjetimo se cijelog članka.

>> Grbin uzeo naknadu za odvojeni život, a živi sa ženom. Bauk dobio 5.5 mil. kn naknada

Čelnici SDP-a su pokazali da bi vladali na jednak način kao i HDZ što se korištenja novca poreznih obveznika tiče.

Ako su im kune toliko mile, pa što se ne uhvate poduzetništva, može se na tržištu zaraditi više nego što ima zastupnik? Ovakvo ponašanje jako dobro objašnjava zašto rejting SDP-a pada. Zato što ne nude ništa bolje od HDZ-a, osim nešto drugačijih lica i, istina, mirnije retorike, no jednako neefikasni u upravljanju državom, ali jednako efikasni za ispunjavanje vlastitih financijskih ciljeva. SDP sposobnih kadrova ima sve manje, poštenje im se rastopilo, pa što ostaje? Malo crvenije obojen HDZ?

Kako je davno napisao već spomenuti Branislav Nušić: "Svi putevi vode u državnu službu. Obrati se majci državi, i podojit će te. Svakog dvadeset i šestoga pružit će ti dojku, a ti samo nasloniš usne i srčeš, i ni o čemu ne brineš." I to su nam upravo pokazali Grbin i Bauk. Državna sisančad. Gori od HDZ-ovaca. Zašto gori? Zato što su nam se pokušali podvaliti da su bolji.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.